Kakaós, mákos kelt kalács recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2,5 élesztő
- 2-3 dl tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
A töltelékhez:
- 2 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 30 dkg porcukor
- kakaópor (ízlés szerint)
Elkészítése:
A tésztához 2 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a kristálycukrot és a csipet sót. Ezután beleszórjuk a lisztet (a kelt tésztához valót ajánlom), beleütjük a tojást és sűrű tésztát dagasztunk belőle. Szükség esetén adhatunk még hozzá tejet. A lényeg, hogy hólyagos, ne ragadós tésztát kapjunk, amelyet kb egy órán át hagyunk megkelni meleg helyiségben.
Ameddig a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A mákos töltelékhez 20 dkg mákot, 10 dkg porcukorral összekeverünk, majd hozzáadjuk a tejet és sűrű krémet főzünk belőle. A lényeg, hogy a szemek puhák legyenek és felszívják az összes tejet, besűrűsödjön.
A kakaós töltelékhez 20 dkg porcukrot keverünk össze kakaóporral. A kakaóport mennyiségét ízlés szerint határozzuk meg.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd kinyújtjuk kb 30*30 cm-es nagyságúakra. Az egyiket a mákos, a másikat a kakaós töltelékkel kenjük meg. Ezután feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőbe tesszük és közepesen tartalék lángon szép barnára sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »