Kakaós, mákos kelt kalács recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2,5 élesztő
- 2-3 dl tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
A töltelékhez:
- 2 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 30 dkg porcukor
- kakaópor (ízlés szerint)
Elkészítése:
A tésztához 2 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a kristálycukrot és a csipet sót. Ezután beleszórjuk a lisztet (a kelt tésztához valót ajánlom), beleütjük a tojást és sűrű tésztát dagasztunk belőle. Szükség esetén adhatunk még hozzá tejet. A lényeg, hogy hólyagos, ne ragadós tésztát kapjunk, amelyet kb egy órán át hagyunk megkelni meleg helyiségben.
Ameddig a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A mákos töltelékhez 20 dkg mákot, 10 dkg porcukorral összekeverünk, majd hozzáadjuk a tejet és sűrű krémet főzünk belőle. A lényeg, hogy a szemek puhák legyenek és felszívják az összes tejet, besűrűsödjön.
A kakaós töltelékhez 20 dkg porcukrot keverünk össze kakaóporral. A kakaóport mennyiségét ízlés szerint határozzuk meg.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd kinyújtjuk kb 30*30 cm-es nagyságúakra. Az egyiket a mákos, a másikat a kakaós töltelékkel kenjük meg. Ezután feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőbe tesszük és közepesen tartalék lángon szép barnára sütjük.