Leveles kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 300 g finomliszt
- 30 g cukor
- 5 g só
- 30 g vaj (olvasztott)
- 15 g friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 150 g tej
Továbbá:
- 125 g vaj
- kevés tej
Elkészítése:
Tészta:
A tejben keverjük el az olvasztott vajat, adjuk hozzá a tojást és a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Az egészet jó alaposan keverjük össze, ezután adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd gyúrjunk tésztát a hozzávalókból. Dagasszuk nagyjából 5 percig.
A kész tésztát csomagoljuk folpackba és egy jászakára vagy pár órára tegyük hűtőbe.
Vaj:
A vajat vágjuk 6-8 részre és tegyük egy sütőpapírra, majd hajtsuk rá az oldalait és egy nyújtófával dolgozzuk össze, egy lappá az egészet. Felhasználásig tegyük hűtőbe.
Hajtogatás:
A tésztát nyújtsuk olyan magasra, mint a vajas lapunk és olyan szélesre, hogy a vajat rátéve kétoldalról ráhajtva pont befedje azt.
A kinyújtott tészta közepére rátesszük a vajas lapot és ráhajtjuk az egyik oldalról a tésztát középig, majd a másik oldalról is és elkezdjük nyújtani hosszában a tésztát. Mikor már kb 40 cm hosszú, akkor alulról és felülről is középig hajtjuk a tészta széleit, majd mint egy könyvet félbehajtjuk a tésztát mégegyszer. Folpackba csomagoljuk a tésztát és hűtőbe tesszük.
A nyújtát és hajtogatás még kétszer megismételjük.
Formázás:
Az utolsó hajtogás után a leveles tésztát 8 egyelő részre vágjuk. A részeket megfordítjuk úgy, hogy a vágott felük legyen felfelé. Egymáshoz tesszük őket jó szorosan és elkezdjük kinyújtani a tésztát. Nyújtás közben nyomkkodjuk össze kicsit a kezünkkel nyugodtan, ha szétesne.
Amikor kb 20 cm-esre sikerült kinyújtani a tésztánkat, akkor az egyik felétől kezdve tekerjük fel a tésztát és tegyük bele egy dobozformába (25*11 cm, bár ez kicsit kicsi lett).
Sütés:
A megformázott kalácsot takarjuk le és kelesszük duplájára. Amikor megkelt, akkor kenjük le a felületét vékonyan tejjel és 190 fokora előmelegített sütőben süssük kb 25 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.
Ha jól dolgozunk, akkor levelire szedhető kalács lesz a jutalmunk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »









