Leveles kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 300 g finomliszt
- 30 g cukor
- 5 g só
- 30 g vaj (olvasztott)
- 15 g friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 g tej
Továbbá:
- 125 g vaj
- kevés tej
Elkészítése:
Tészta:
A tejben keverjük el az olvasztott vajat, adjuk hozzá a tojást és a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Az egészet jó alaposan keverjük össze, ezután adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd gyúrjunk tésztát a hozzávalókból. Dagasszuk nagyjából 5 percig.
A kész tésztát csomagoljuk folpackba és egy jászakára vagy pár órára tegyük hűtőbe.
Vaj:
A vajat vágjuk 6-8 részre és tegyük egy sütőpapírra, majd hajtsuk rá az oldalait és egy nyújtófával dolgozzuk össze, egy lappá az egészet. Felhasználásig tegyük hűtőbe.
Hajtogatás:
A tésztát nyújtsuk olyan magasra, mint a vajas lapunk és olyan szélesre, hogy a vajat rátéve kétoldalról ráhajtva pont befedje azt.
A kinyújtott tészta közepére rátesszük a vajas lapot és ráhajtjuk az egyik oldalról a tésztát középig, majd a másik oldalról is és elkezdjük nyújtani hosszában a tésztát. Mikor már kb 40 cm hosszú, akkor alulról és felülről is középig hajtjuk a tészta széleit, majd mint egy könyvet félbehajtjuk a tésztát mégegyszer. Folpackba csomagoljuk a tésztát és hűtőbe tesszük.
A nyújtát és hajtogatás még kétszer megismételjük.
Formázás:
Az utolsó hajtogás után a leveles tésztát 8 egyelő részre vágjuk. A részeket megfordítjuk úgy, hogy a vágott felük legyen felfelé. Egymáshoz tesszük őket jó szorosan és elkezdjük kinyújtani a tésztát. Nyújtás közben nyomkkodjuk össze kicsit a kezünkkel nyugodtan, ha szétesne.
Amikor kb 20 cm-esre sikerült kinyújtani a tésztánkat, akkor az egyik felétől kezdve tekerjük fel a tésztát és tegyük bele egy dobozformába (25*11 cm, bár ez kicsit kicsi lett).
Sütés:
A megformázott kalácsot takarjuk le és kelesszük duplájára. Amikor megkelt, akkor kenjük le a felületét vékonyan tejjel és 190 fokora előmelegített sütőben süssük kb 25 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.
Ha jól dolgozunk, akkor levelire szedhető kalács lesz a jutalmunk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Édesburgonya vásárlás és felhasználás – így hozd ki belőle a legtöbbet a konyhában(x)
Az édesburgonya – vagy ahogy sokan nevezik, batáta – egyre gyakrabban kerül
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »