Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Leveles kalács recept

Leveles kalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 300 g finomliszt
    • 30 g cukor
    • 5 g só
    • 30 g vaj (olvasztott)
    • 15 g friss élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 150 g tej

    Továbbá:

    • 125 g vaj
    • kevés tej

    Elkészítése:

    Tészta:

    A tejben keverjük el az olvasztott vajat, adjuk hozzá a tojást és a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Az egészet jó alaposan keverjük össze, ezután adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd gyúrjunk tésztát a hozzávalókból. Dagasszuk nagyjából 5 percig.

    A kész tésztát csomagoljuk folpackba és egy jászakára vagy pár órára tegyük hűtőbe.

    Vaj:

    A vajat vágjuk 6-8 részre és tegyük egy sütőpapírra, majd hajtsuk rá az oldalait és egy nyújtófával dolgozzuk össze, egy lappá az egészet. Felhasználásig tegyük hűtőbe.

    Hajtogatás:

    A tésztát nyújtsuk olyan magasra, mint a vajas lapunk és olyan szélesre, hogy a vajat rátéve kétoldalról ráhajtva pont befedje azt.

    A kinyújtott tészta közepére rátesszük a vajas lapot és ráhajtjuk az egyik oldalról a tésztát középig, majd a másik oldalról is és elkezdjük nyújtani hosszában a tésztát. Mikor már kb 40 cm hosszú, akkor alulról és felülről is középig hajtjuk a tészta széleit, majd mint egy könyvet félbehajtjuk a tésztát mégegyszer. Folpackba csomagoljuk a tésztát és hűtőbe tesszük.

    A nyújtát és hajtogatás még kétszer megismételjük.

    Formázás:

    Az utolsó hajtogás után a leveles tésztát 8 egyelő részre vágjuk. A részeket megfordítjuk úgy, hogy a vágott felük legyen felfelé. Egymáshoz tesszük őket jó szorosan és elkezdjük kinyújtani a tésztát. Nyújtás közben nyomkkodjuk össze kicsit a kezünkkel nyugodtan, ha szétesne.

    Amikor kb 20 cm-esre sikerült kinyújtani a tésztánkat, akkor az egyik felétől kezdve tekerjük fel a tésztát és tegyük bele egy dobozformába (25*11 cm, bár ez kicsit kicsi lett).

    Sütés:

    A megformázott kalácsot takarjuk le és kelesszük duplájára. Amikor megkelt, akkor kenjük le a felületét vékonyan tejjel és 190 fokora előmelegített sütőben süssük kb 25 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

    Ha jól dolgozunk, akkor levelire szedhető kalács lesz a jutalmunk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek