Kürtős kalács házilag recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 g friss élesztő
- 220 ml langyos tej
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
Sütés előtt:
- 6 evőkanál olvasztott vaj
- 6 evőkanál cukor
- 2 teáskanál fahéj vagy kakaó
A formázáshoz:
- üres sörösdobozok és alufólia
Elkészítése:
Az átszitált liszthez add hozzá a sót és a tojásokat.
A tejet langyosítsd meg és morzsold bele az élesztőt. Adj neki néhány percet, majd keverd a liszthez. Dolgozd össze alaposan.
Ezután morzsold bele a vajat és állítsd össze a tésztát.
Meleg helyre tedd, hogy megkeljen. Legalább fél, de maximum 1 órát várj vele.
Közben a sörösdobozokat csomagold be alufóliába és kend le őket olvasztott vajjal.
A sütőt 220 fokra melegítsd elő. Ha van rajta ilyen program, válaszd a grill funkciót.
A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre. Mindegyiket nyújtsd ki kb. fél cm vastagra és vágj belőlük 2 cm széles csíkokat.
A tésztacsíkokat kezdd el feltekerni a sörösdobozra úgy, hogy a sorok között legyen egy kis hézag, hogy a tészta meg tudjon nőni sülés közben.
A sörösdobozokat a feltekert tésztával a gyúródeszkán gurgasd át egyszer, hogy a tészta jobban rátapadjon a dobozra.
Forgasd meg olvasztott vajban, majd cukorban és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Figyelj, hogy a tekercsek ne érjenek egymáshoz a tepsiben.
2 percenként forgasd kissé meg őket.
Kb. 12-14 perc alatt készre sülnek, de folyamatosan ellenőrizd őket.
Még forrón hempergesd meg fahéjas cukorban vagy kakaóban. Végüld húzd le a tésztát a sörösdobozról.