Kürtős kalács házilag

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 20 g friss élesztő
  • 220 ml langyos tej
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só

Sütés előtt:

  • 6 evőkanál olvasztott vaj
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál fahéj vagy kakaó

A formázáshoz:

  • üres sörösdobozok és alufólia

Elkészítése:

Az átszitált liszthez add hozzá a sót és a tojásokat.

A tejet langyosítsd meg és morzsold bele az élesztőt. Adj neki néhány percet, majd keverd a liszthez. Dolgozd össze alaposan.

Ezután morzsold bele a vajat és állítsd össze a tésztát.

Meleg helyre tedd, hogy megkeljen. Legalább fél, de maximum 1 órát várj vele.

Közben a sörösdobozokat csomagold be alufóliába és kend le őket olvasztott vajjal.

A sütőt 220 fokra melegítsd elő. Ha van rajta ilyen program, válaszd a grill funkciót.

A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre. Mindegyiket nyújtsd ki kb. fél cm vastagra és vágj belőlük 2 cm széles csíkokat.

A tésztacsíkokat kezdd el feltekerni a sörösdobozra úgy, hogy a sorok között legyen egy kis hézag, hogy a tészta meg tudjon nőni sülés közben.

A sörösdobozokat a feltekert tésztával a gyúródeszkán gurgasd át egyszer, hogy a tészta jobban rátapadjon a dobozra.

Forgasd meg olvasztott vajban, majd cukorban és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Figyelj, hogy a tekercsek ne érjenek egymáshoz a tepsiben.

2 percenként forgasd kissé meg őket.

Kb. 12-14 perc alatt készre sülnek, de folyamatosan ellenőrizd őket.

Még forrón hempergesd meg fahéjas cukorban vagy kakaóban. Végüld húzd le a tésztát a sörösdobozról.