Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kakaós csíkos kalács recept

Kakaós csíkos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg liszt
    • 1,5 dkg élesztő
    • 1 dl tej
    • 1 citromos joghurt (125 g-os)
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
    • 1 ek porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 3 dkg vaj
    • 1 csipet só
    • 1,5 ek cukrozatlan kakaópor
    • 3 ek víz

    Lekenéshez:

    • 2 ek tejszín
    • 1 ek olvasztott vaj
    • 1 ek tej

    Elkészítése:

    Cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel. Tegyük keverőtálba a sóval, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal összekevert lisztet.

    Az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával és a joghurttal, majd öntsük a liszt közepébe. Végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. Dagasszuk a tésztát.

    Osszuk el két egyenlő részre. A kakaóport keverjük simára a vízzel, majd adjuk hozzá az egyik tésztához. A másikat hagyjuk simán. Így kelesszük kb.1 órát mindkét tésztát.

    A tésztákat borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki egyforma méretűre. Ezután a fehér tésztát kenjük le vékonyan a meglangyosított tejszínnel, majd helyezzük rá a kakaós tésztát. Ezután nyújtsuk kicsit nagyobbra a tésztát, majd éles késsel hosszában felezzük meg.

    Ezután az egyik tésztát szintén kenjük le a langyos tejszínnel, majd helyezzük rá a másik tésztát. Az így kapott tésztát nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőforma, amiben majd sütjük

    Végül a sütőforma méretűre nyújtott tésztát szorosan tekerjük fel, majd helyezzük bele a teflonos formába. (Ha nem teflonos, vagy szilikonos formában sütjük, akkor előtte sütőpapírral béleljük ki a formát.)

    A sütőformában lévő tésztát takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 35-40 percig.

    Ezután kenjük le olvasztott vajjal, mielőtt a sütőbe tennénk.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra.

    A sütőből kivett kalácsot kenjük le vékonyan tejjel, majd pár percig hagyjuk a formában. Ezután helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

    A kakaós csíkos kalács kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 248 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 34 g
    Zsír: 9 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá