Hozzávalók:
Lekenéshez:
Elkészítése:
Cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel. Tegyük keverőtálba a sóval, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal összekevert lisztet.
Az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával és a joghurttal, majd öntsük a liszt közepébe. Végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. Dagasszuk a tésztát.
Osszuk el két egyenlő részre. A kakaóport keverjük simára a vízzel, majd adjuk hozzá az egyik tésztához. A másikat hagyjuk simán. Így kelesszük kb.1 órát mindkét tésztát.
A tésztákat borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki egyforma méretűre. Ezután a fehér tésztát kenjük le vékonyan a meglangyosított tejszínnel, majd helyezzük rá a kakaós tésztát. Ezután nyújtsuk kicsit nagyobbra a tésztát, majd éles késsel hosszában felezzük meg.
Ezután az egyik tésztát szintén kenjük le a langyos tejszínnel, majd helyezzük rá a másik tésztát. Az így kapott tésztát nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőforma, amiben majd sütjük
Végül a sütőforma méretűre nyújtott tésztát szorosan tekerjük fel, majd helyezzük bele a teflonos formába. (Ha nem teflonos, vagy szilikonos formában sütjük, akkor előtte sütőpapírral béleljük ki a formát.)
A sütőformában lévő tésztát takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 35-40 percig.
Ezután kenjük le olvasztott vajjal, mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra.
A sütőből kivett kalácsot kenjük le vékonyan tejjel, majd pár percig hagyjuk a formában. Ezután helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.