Fahéjas fátyol kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt (bögre = 2,5 dl)
- 1 bögre 2,8%-os tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 púpos evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 mk só
Töltelék:
- 7 dkg vaj
- 0,5 bögre cukor
- 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Egy tálban összemelegítjük a tejet, a vajat és a cukrot, ügyelve arra, hogy a keverék csak langyos legyen, ne forró, mert a túl meleg tej elronthatja az élesztőt. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojásokat, az élesztőt és a cukrot, majd kézzel vagy dagasztógép segítségével alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima és rugalmas lesz. Ezután letakarva pihentetjük 40 percig, hogy a tészta megkeljen és megduplázódjon a mérete.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, majd egyenletesen megszórjuk a fahéjas cukorral. A téglalapot függőlegesen hat egyforma széles csíkra vágjuk. Ezeket a csíkokat egymásra helyezzük, ügyelve arra, hogy a rétegek pontosan illeszkedjenek, majd az így kapott „tésztatornyot” újra hat részre vágjuk.
A darabokat óvatosan egy kivajazott püspökkenyér formába helyezzük, úgy, hogy lazán illeszkedjenek egymáshoz, és legyen helyük még kelni. Letakarva hagyjuk a tésztát további 40 percig pihenni.
Végül a formát 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan kiborítjuk.