Citromos totus labdabukta recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dkg tejmentes margarin
- 1 dl totutej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
A töltelékhez:
- 20 dkg totu
- 4 dkg vaniliás eritrit vagy xilit
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 nagy bio citrom leve és lereszelt héja
- 1-2 evőkanál totukrém
- 1 evőkanál búzadara
Elkészítése:
A lisztet mérjük ki egy tálba majd a sóval és a citromhéjjal keverjük el. Ha van dagasztógépünk, akkor annak a táljába mérjük értelemszerűen. Ezután a liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, tegyük ide a zsiradékot, a tojássárgáját, a cukrot és morzsoljuk ide az élesztőt is. Langyosra melegítsük a totutejet (nem szabad forróra, mert elpusztul az élesztő) és öntsük a mélyedésbe. Ha géppel dagasztunk, akkor addig kell dagasztani a tésztát, amíg a tészta felülete szép sima és már alig ragad a tálhoz.
Ha kézzel dolgozunk, akkor egy villával kezdjük kevergetni a totutejes élesztős elegyet úgy, hogy egyre több lisztet keverünk hozzá. Ha már a villával nem tudjuk keverni, mert olyan sűrű, akkor tisztítsuk le a villát és belisztezett kézzel kezdjük el dagasztani a tésztát, addig, amíg már alig ragad a kezünkre. Érdemes 1-2-szer megmosni a kezünket gyúrás közben, így gyorsabban egynemű lesz a tészta, és könnyebb lesz vele bánni.
Ha kész a tésztánk, akkor betehetjük a hűtőbe egy nagyobb tálba, letakarva, akár 2 napig is pihenhet, kelhet ott, és akkor dolgozzuk fel, amikor szeretnénk. Ha rögtön szeretnénk, akkor takarjuk le a tésztánkat és pihentessük meleg helyen kb. fél órát. Ezután óvatosan gyúrjuk át és újabb fél órát pihentessük.
A töltelékhez a totut villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót.
A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy közepes pogácsaszaggatóval vagy egy vizespohárral köröket szúrunk ki belőle. A körök közepébe halmozzuk a tölteléket és a tészta széleit összecsípve kis gömböket formázunk. Egy sütőpapírral bélelt sütőformába egymás mellé tesszük a kis labdacsokat. Ha megtelt a forma, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. fél órát kelesztjük, majd tojással lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »
10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »