Kakaós kelt kiflik recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 1-2 ek olvasztott margarin
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Továbbá:
- 2-3 ek tej lekenni
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást. Az olvasztott margarint fokozatosan adagolva rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben egy nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A töltelékhez a cukrokat kikeverjük a kakaóporral.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük az olvasztott margarinnal. Megszórjuk a kakaós töltelékkel.
Egy éles késsel hosszú háromszögekre vágjuk, amiket egyenként feltekerünk.
Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk egymás között egy kevés helyet hagyva.
Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, kb. 15 percig.
180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 12 percig sütjük hőlégkeveréssel.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és kb. 10 percig hagyjuk konyharuhával letakarva átgőzölni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Roppant egyszerű, puha, foszlós kakaós kiflik. Nem bonyolítottam túl a formázást, csak egyszerűen felvágtam és feltekertem. Egy pohár tejjel vagy kakaóval nagyon finom fogás.