Kakaós kelt kiflik

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 1-2 ek olvasztott margarin
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 csapott ek cukrozatlan kakaópor

Továbbá:

  • 2-3 ek tej lekenni

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást. Az olvasztott margarint fokozatosan adagolva rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Közben egy nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A töltelékhez a cukrokat kikeverjük a kakaóporral.

A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.

Lekenjük az olvasztott margarinnal. Megszórjuk a kakaós töltelékkel.

Egy éles késsel hosszú háromszögekre vágjuk, amiket egyenként feltekerünk.

cof

Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk egymás között egy kevés helyet hagyva.

Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, kb. 15 percig.

180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 12 percig sütjük hőlégkeveréssel.

A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és kb. 10 percig hagyjuk konyharuhával letakarva átgőzölni.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Roppant egyszerű, puha, foszlós kakaós kiflik. Nem bonyolítottam túl a formázást, csak egyszerűen felvágtam és feltekertem. Egy pohár tejjel vagy kakaóval nagyon finom fogás.