Kakaós fonott kalács recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 8 dkg vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1 kávéskanál só
- 0,5 marék mazsola
- 2 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 citromból nyert citromhéj
Elkészítése:
A meglangyosított tejben, némi cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lehetőleg átszitált liszthez adjuk a szobahőmérsékletű vajat, a sót, 10 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a 2 felvert tojást, melyből hagyunk a lekenéshez, a mazsolát és a citromhéjat, majd a felfutott élesztőt is és összegyúrjuk. Puha, selymes, az edény falától elváló tésztát kapunk. Amit fél órát pihentetünk letakarva.
Átgyúrjuk, majd ezután 3 egyenlő gombócot készítünk, melynek darabja kb 330 g. Kettőt visszateszünk kelni, a harmadikba belegyúrjuk a kakaót, azután őt is visszatesszük kelni. Nem baj, ha nem lesz homogén, csíkosan is jól néz ki! 30 perc pihenő következik.
A gombócokból 3 egyforma (kb tepsi hosszú 40-45 cm) kígyót sodrunk. Hármas fonással (kakaós középen) lazán összefonjuk, és tepsibe rakjuk. Lekenjük felvert tojással.
Letakarjuk és 45 perc pihenés után újra lekenjük tojással és pár szem cukorral megszórjuk.
170 fokon légkeverés nélkül 32-40 perc alatt megsütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »