Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kakaós csiga tej- és tojásmentesen recept

Kakaós csiga tej- és tojásmentesen
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2 dl víz
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 ek ételecet
    • 11 dkg laktózmentes Liga margarin

    Töltelékhez:

    • 1 púpos ek laktózmentes Liga margarin felolvasztva
    • 2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
    • 3 ek cukor

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral, elkeverjük, és addig hagyjuk állni, míg a lisztet kimérjük és elkeverjük a sóval.

    Hozzáadjuk az élesztős vizet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, az ecetet és az olvasztott margarint.

    Alaposan kidagasztjuk.

    Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

    A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral. Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.

    A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.

    Megkenjük vékonyan az olvasztott margarinnal, egyenletesen megszórjuk a cukros kakaóval.

    A téglalap szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.

    Egy vékony varró cérnával a tekercs alá nyúlunk, majd másfél ujjnyi széles szeleteket vágunk le úgy, mintha a cérnával csomót kötnénk a tekercsre.

    A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb.

    A sütőt előmelegítjük és közben letakarva kb. 30 percet kelesztjük.

    180 fokon 13-15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

    Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

    Tipp:

    Elég nagy dilemmában van az ember lánya, ha olyan valakinek szeretne kedveskedni, aki elég sokféle alapanyagot nem ehet. Gondoltam egyet, lesz, ami lesz, kockáztatok és a jól bevált kakaós csiga receptem alakítom át tojás- és tejmentessé, valamint laktózmentes Ligát használtam hozzá. A kidagasztott tészta állagra teljesen olyan volt, mint a hagyományos változat. Tojást helyett egy kevés ecet került bele, tej helyett pedig víz. A margarinból egy egész picivel több. Az élesztő futtatása pedig elmaradt. Azt tapasztaltam, hogy kicsit nehezebben kelt a tészta, majd formázás után a tepsiben is nehezebben mozdult meg. De a végeredmény egy jó puha, omlós péksüti lett. Egyáltalán nem száraz, a tojás hiánya miatt a színe kicsit fehérebb, de ettől még nagyon finom. Párom szerint még jobb, mint az eredeti. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sikere lesz. Megszámolni nem volt időm, csak gyorsan kattintani pár fotót és már kínáltam is. Azt hiszem megérte kockáztatni ;-)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá