Hétrétű túrós-othello szőlős rétes recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb 3,5 dl langyos tej
- csipet só
- 1 ek cukor
Lapok kenéséhez:
- 10 dkg zsír
- 1 ek ecet
Töltelékhez:
- 40 dkg othello szőlő
- 400 g tehéntúró
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 g lágy vaj
- 100 g tejföl
- 80 g kristálycukor
- csipet só
- 7,5 dk g finomliszt
Elkészítése:
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam, majd 7 egyforma cipóra osztottam.
A zsírba belekevertem az ecetet.
A cipókat egyesével kb tányér nagyságúra nyújtottam. Az első tésztát megkentem az ecetes zsírral, erre borítottam a második kinyújtott tésztát, azt is megkentem, erre jött a harmadik, negyedik, stb… Az utolsó tészta tetejét nem kell megkenni.
Egy nagyobb tállal leborítottam és egy órán át hagytam pihenni.
Ezalatt elkészítettem a töltelékeket. A vajat és a túrót habosra kevertem, egyenként beledolgoztam a tojássárgákat és a tejfölt. A tojásfehérjéket csipet sóval, majd az apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá vertem és a liszttel felváltva összeforgattam a túrókrémmel.
Az ebédlőasztalt leterítettem egy abrosszal, meghintettem liszttel. Közepére tettem a pihentetett tésztát és óvatosan húzni kezdtem. Körbe-körbe jártam az asztalt, közben a tészta alá nyúltam a kézfejemmel és óvatosan húzkodtam egészen vékonyra. Mire készen lett teljesen beborította az asztalt. A lelógó, vastagabb részeket levágtam.
A túrókrémet rákentem, majd megszórtam a szőlővel. Abrosz segítségével a tészta közepéig hajtottam.
Két rúdba vágtam és a sütőpapírral bélelt tepsibe emeltem. A megmaradt részt is felhajtottam, ketté vágtam és a tepsibe tettem.
Vékonyan étolajjal lekentem a tetejét. 210 fokra melegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütöttem.
Amikor egy kicsit hűlt megszórtam porcukorral és kissé ferde szeletekre vágtam.
Jó étvágyat a finom leveles réteshez!