Hétrétű túrós-othello szőlős rétes recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb 3,5 dl langyos tej
- csipet só
- 1 ek cukor
Lapok kenéséhez:
- 10 dkg zsír
- 1 ek ecet
Töltelékhez:
- 40 dkg othello szőlő
- 400 g tehéntúró
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 g lágy vaj
- 100 g tejföl
- 80 g kristálycukor
- csipet só
- 7,5 dk g finomliszt
Elkészítése:
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam, majd 7 egyforma cipóra osztottam.
A zsírba belekevertem az ecetet.
A cipókat egyesével kb tányér nagyságúra nyújtottam. Az első tésztát megkentem az ecetes zsírral, erre borítottam a második kinyújtott tésztát, azt is megkentem, erre jött a harmadik, negyedik, stb… Az utolsó tészta tetejét nem kell megkenni.
Egy nagyobb tállal leborítottam és egy órán át hagytam pihenni.
Ezalatt elkészítettem a töltelékeket. A vajat és a túrót habosra kevertem, egyenként beledolgoztam a tojássárgákat és a tejfölt. A tojásfehérjéket csipet sóval, majd az apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá vertem és a liszttel felváltva összeforgattam a túrókrémmel.
Az ebédlőasztalt leterítettem egy abrosszal, meghintettem liszttel. Közepére tettem a pihentetett tésztát és óvatosan húzni kezdtem. Körbe-körbe jártam az asztalt, közben a tészta alá nyúltam a kézfejemmel és óvatosan húzkodtam egészen vékonyra. Mire készen lett teljesen beborította az asztalt. A lelógó, vastagabb részeket levágtam.
A túrókrémet rákentem, majd megszórtam a szőlővel. Abrosz segítségével a tészta közepéig hajtottam.
Két rúdba vágtam és a sütőpapírral bélelt tepsibe emeltem. A megmaradt részt is felhajtottam, ketté vágtam és a tepsibe tettem.
Vékonyan étolajjal lekentem a tetejét. 210 fokra melegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütöttem.
Amikor egy kicsit hűlt megszórtam porcukorral és kissé ferde szeletekre vágtam.
Jó étvágyat a finom leveles réteshez!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »