Hétrétű túrós-othello szőlős rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Hétrétű túrós-othello szőlős rétes

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • kb 3,5 dl langyos tej
  • csipet só
  • 1 ek cukor

Lapok kenéséhez:

  • 10 dkg zsír
  • 1 ek ecet

Töltelékhez:

  • 40 dkg othello szőlő
  • 400 g tehéntúró
  • 3 tojás
  • 40 g lágy vaj
  • 100 g tejföl
  • 80 g kristálycukor
  • csipet só
  • 7,5 dk g finomliszt

Elkészítése:

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam, majd 7 egyforma cipóra osztottam.

A zsírba belekevertem az ecetet.

A cipókat egyesével kb tányér nagyságúra nyújtottam. Az első tésztát megkentem az ecetes zsírral, erre borítottam a második kinyújtott tésztát, azt is megkentem, erre jött a harmadik, negyedik, stb… Az utolsó tészta tetejét nem kell megkenni.

Egy nagyobb tállal leborítottam és egy órán át hagytam pihenni.

Ezalatt elkészítettem a töltelékeket. A vajat és a túrót habosra kevertem, egyenként beledolgoztam a tojássárgákat és a tejfölt. A tojásfehérjéket csipet sóval, majd az apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá vertem és a liszttel felváltva összeforgattam a túrókrémmel.

Az ebédlőasztalt leterítettem egy abrosszal, meghintettem liszttel. Közepére tettem a pihentetett tésztát és óvatosan húzni kezdtem. Körbe-körbe jártam az asztalt, közben a tészta alá nyúltam a kézfejemmel és óvatosan húzkodtam egészen vékonyra. Mire készen lett teljesen beborította az asztalt. A lelógó, vastagabb részeket levágtam.

A túrókrémet rákentem, majd megszórtam a szőlővel. Abrosz segítségével a tészta közepéig hajtottam.

Két rúdba vágtam és a sütőpapírral bélelt tepsibe emeltem. A megmaradt részt is felhajtottam, ketté vágtam és a tepsibe tettem.

Vékonyan étolajjal lekentem a tetejét. 210 fokra melegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütöttem.

Amikor egy kicsit hűlt megszórtam porcukorral és kissé ferde szeletekre vágtam.

Jó étvágyat a finom leveles réteshez!