Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejes zsemle recept

Tejes zsemle
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 7 g porélesztő
    • 2 kiskanál cukor
    • 2,5 dl zsíros tej (3,5 %)
    • 1 kávéskanál só
    • 3 dkg puha vaj

    Zsemle tetejére:

    • kevés tej
    • ízlés szerint szezámmag

    Elkészítése:

    A lisztben keverjük el a sót, majd készítsünk egy kisebb mélyedést és szórjuk bele a cukrot. A cukor tetejére szórjuk rá az élesztőt, majd a meleg tej felét adjuk hozzá.

    Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő kb 6-8 perc alatt, majd adjuk hozzá a puha vajat és a maradék tejet. Robotgéppel 8-10 perc alatt dolgozzuk ki a tésztát.

    A tésztát rakjuk egy vajjal kikent tálba, majd meleg helyen 50-60 perc alatt kelesszük duplájára.

    A megkelt tésztából formázzunk zsemléket, majd egy sütőpapírral bélelt tortaformában rakjuk egymás mellé.

    Takarjuk le egy konyharuhával, majd 20-25 perc alatt tovább kelesztjük a zsemléket. Kenjük le a tetejüket kevés tejjel, majd szórjuk meg szezámmaggal.

    Előmelegített sütőben 190 C° kb 25-30 perc süssük készre.

    Tipp:

    Ennek a zsemlének a teteje nem ropogós, hanem finom puh, akárcsak a belseje.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá