Tejes zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 7 g porélesztő
  • 2 kiskanál cukor
  • 2,5 dl zsíros tej (3,5 %)
  • 1 kávéskanál só
  • 3 dkg puha vaj

Zsemle tetejére:

  • kevés tej
  • ízlés szerint szezámmag

Elkészítése:

A lisztben keverjük el a sót, majd készítsünk egy kisebb mélyedést és szórjuk bele a cukrot. A cukor tetejére szórjuk rá az élesztőt, majd a meleg tej felét adjuk hozzá.

Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő kb 6-8 perc alatt, majd adjuk hozzá a puha vajat és a maradék tejet. Robotgéppel 8-10 perc alatt dolgozzuk ki a tésztát.

A tésztát rakjuk egy vajjal kikent tálba, majd meleg helyen 50-60 perc alatt kelesszük duplájára.

A megkelt tésztából formázzunk zsemléket, majd egy sütőpapírral bélelt tortaformában rakjuk egymás mellé.

Takarjuk le egy konyharuhával, majd 20-25 perc alatt tovább kelesztjük a zsemléket. Kenjük le a tetejüket kevés tejjel, majd szórjuk meg szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 190 C° kb 25-30 perc süssük készre.

Tipp:

Ennek a zsemlének a teteje nem ropogós, hanem finom puh, akárcsak a belseje.