Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kovászos zsemle recept

Kovászos zsemle
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 100 g aktív kovász
    • 200 g kovászos öregtészta
    • 150 ml víz
    • 100 ml kefir
    • 400 g kenyérliszt (BL 80)
    • 1 krumpli (főtt, reszelt)
    • 12 g só
    • 20 g vaj (olvasztott)

    Elkészítése:

    A kovászt kikeverjük a vízzel és a kefirrel, majd hozzáadjuk a kovászolt öregtésztát, és alaposan átkeverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a reszelt krumplit, és összedolgozzuk. 30 percet pihentetjük, majd hozzáadjuk a sót is, és alaposan kidagasztjuk. Végül hozzáöntjük a langyos vajat, és addig gyúrjuk a tésztát, míg a vajat fel nem veszi. Hagyjuk a duplájára kelni.

    Ha a duplájára kelt, lisztezett deszkán kilapítjuk a tenyerünkkel, és hajtogatni kezdjük. A hajtogatást fentről-le, lentről -fel, jobbról balra és balról jobbra végezzük. Ezt a hajtogatást fél óránként 3x megismételjük.

    Ezután 8 részre osztjuk a tésztát, mindegyiket gombóccá formáljuk. Sütőpapírra rakjuk őket, és betakarva hagyjuk, hogy a duplájára dagadjanak.

    A sütőt bekapcsoljuk 230°C-ra, berakjuk a sütőedényt, és az aljára egy fazékba vizet rakunk. Ha minden elég forró, a zsemléket óvatosan papírostul átcsúsztatjuk a forró sütőedénybe. A zsemlék tetejét bevágjuk egy helyen, lespricceljük hideg vízzel, megszórjuk tetszés szerinti magokkal, és 20 percen át sütjük. Ha szükséges, letakarjuk a zsemléket, majd még további 10 percet sütjük.

    Ha elkészültek, kivesszük a sütőből és hideg vízzel lekenve, rácson hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    Mi az a kovászos öregtészta?

    A hűtőből kivett 100 g kovász, 100 g langyos víz és 100 g liszt – aktivizáljuk, így ebből kb. 300 g aktív kovász lesz, amit összedolgozunk 500 g liszttel és 200 g vízzel. Hagyjuk, hogy megkeljen és újból összeessen a tészta. Ezt az kovászos öregtésztát 200 g-os adagokban lefagyaszthatjuk. Használat előtt 1 nappal vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk kiolvadni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá