Kovászos zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kovászos zsemle

Hozzávalók:

  • 100 g aktív kovász
  • 200 g kovászos öregtészta
  • 150 ml víz
  • 100 ml kefir
  • 400 g kenyérliszt (BL 80)
  • 1 krumpli (főtt, reszelt)
  • 12 g só
  • 20 g vaj (olvasztott)

Elkészítése:

A kovászt kikeverjük a vízzel és a kefirrel, majd hozzáadjuk a kovászolt öregtésztát, és alaposan átkeverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a reszelt krumplit, és összedolgozzuk. 30 percet pihentetjük, majd hozzáadjuk a sót is, és alaposan kidagasztjuk. Végül hozzáöntjük a langyos vajat, és addig gyúrjuk a tésztát, míg a vajat fel nem veszi. Hagyjuk a duplájára kelni.

Ha a duplájára kelt, lisztezett deszkán kilapítjuk a tenyerünkkel, és hajtogatni kezdjük. A hajtogatást fentről-le, lentről -fel, jobbról balra és balról jobbra végezzük. Ezt a hajtogatást fél óránként 3x megismételjük.

Ezután 8 részre osztjuk a tésztát, mindegyiket gombóccá formáljuk. Sütőpapírra rakjuk őket, és betakarva hagyjuk, hogy a duplájára dagadjanak.

A sütőt bekapcsoljuk 230°C-ra, berakjuk a sütőedényt, és az aljára egy fazékba vizet rakunk. Ha minden elég forró, a zsemléket óvatosan papírostul átcsúsztatjuk a forró sütőedénybe. A zsemlék tetejét bevágjuk egy helyen, lespricceljük hideg vízzel, megszórjuk tetszés szerinti magokkal, és 20 percen át sütjük. Ha szükséges, letakarjuk a zsemléket, majd még további 10 percet sütjük.

Ha elkészültek, kivesszük a sütőből és hideg vízzel lekenve, rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Mi az a kovászos öregtészta?

A hűtőből kivett 100 g kovász, 100 g langyos víz és 100 g liszt – aktivizáljuk, így ebből kb. 300 g aktív kovász lesz, amit összedolgozunk 500 g liszttel és 200 g vízzel. Hagyjuk, hogy megkeljen és újból összeessen a tészta. Ezt az kovászos öregtésztát 200 g-os adagokban lefagyaszthatjuk. Használat előtt 1 nappal vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk kiolvadni.