Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hamburger zsemle recept

Hamburger zsemle
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
105 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 250 g (kenyér)liszt
    • 1 ek natúr joghurt
    • 1 tk cukor
    • 25 g vaj
    • 100 ml tej
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 25 g friss vagy 7 g instant élesztő
    • csipet só
    • 1 ek szezámmag
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez

    Elkészítése:

    Szitáljuk egy tálba a lisztet, öntsük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt is. Ha friss élesztőt használunk, akkor azt morzsoljuk bele.

    Melegítsük fel a tejet és a vajat kb 35 fokra. Öntsük rá a lisztes keverékre és adjuk hozzá az egész tojást és a joghurtot, majd jól keverjük össze.

    Enyhén olajozott deszkán kb 10-15 perc alatt gyúrjuk, dagasszuk a tésztát amíg sima és rugalmas nem lesz. Használhatunk robotgépet is ha van.

    Takarjuk le a tállal, amibe összeállítottuk a tésztát és hagyjuk kelni kb 35-40 percet vagy amíg duplájára nem nő.

    Amint megkelt, osszuk 4 egyforma nagyságú darabra és formázzuk feszes bucikká egyenként a tésztákat. Tegyük a bucikat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy hagyunk köztük helyet, hogy legyen helyük kelni.

    Tegyünk a tepsire enyhén olajozott fóliát nehogy hozzáragadjanak a bucik keléskor. Kelesszük 25-30 percig vagy amíg legalább duplájukra nem keltek.

    Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Ha megkeltek a bucik kenjük le felvert tojássárgájával, majd szórjuk meg szezámmaggal.

    Süssük a bucikat 20 percig, majd hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    Ha magasabb zsírtartalmú tejet használunk a hamburgerzsemlénk puhább lesz. Ha lehet használjunk kenyérlisztet. Magasabb a fehérjetartalma, ami segíti az élesztős tésztát, hogy jobban megkejen és jobban megtartsa az alakját.

    Ha többet csináltunk és félünk hogy nem fog elfogyni, nyugodtan lefagyaszthatjuk. Frissentartó fóliába csomagolva jol elvannak 3 hónapig is a fagyasztóban. Ne aggódjunk emiatt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá