Hamburger zsemle recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Szitáljuk egy tálba a lisztet, öntsük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt is. Ha friss élesztőt használunk, akkor azt morzsoljuk bele.
Melegítsük fel a tejet és a vajat kb 35 fokra. Öntsük rá a lisztes keverékre és adjuk hozzá az egész tojást és a joghurtot, majd jól keverjük össze.
Enyhén olajozott deszkán kb 10-15 perc alatt gyúrjuk, dagasszuk a tésztát amíg sima és rugalmas nem lesz. Használhatunk robotgépet is ha van.
Takarjuk le a tállal, amibe összeállítottuk a tésztát és hagyjuk kelni kb 35-40 percet vagy amíg duplájára nem nő.
Amint megkelt, osszuk 4 egyforma nagyságú darabra és formázzuk feszes bucikká egyenként a tésztákat. Tegyük a bucikat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy hagyunk köztük helyet, hogy legyen helyük kelni.
Tegyünk a tepsire enyhén olajozott fóliát nehogy hozzáragadjanak a bucik keléskor. Kelesszük 25-30 percig vagy amíg legalább duplájukra nem keltek.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Ha megkeltek a bucik kenjük le felvert tojássárgájával, majd szórjuk meg szezámmaggal.
Süssük a bucikat 20 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Ha magasabb zsírtartalmú tejet használunk a hamburgerzsemlénk puhább lesz. Ha lehet használjunk kenyérlisztet. Magasabb a fehérjetartalma, ami segíti az élesztős tésztát, hogy jobban megkejen és jobban megtartsa az alakját.
Ha többet csináltunk és félünk hogy nem fog elfogyni, nyugodtan lefagyaszthatjuk. Frissentartó fóliába csomagolva jol elvannak 3 hónapig is a fagyasztóban. Ne aggódjunk emiatt.