Hamburger zsemle recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Szitáljuk egy tálba a lisztet, öntsük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt is. Ha friss élesztőt használunk, akkor azt morzsoljuk bele.
Melegítsük fel a tejet és a vajat kb 35 fokra. Öntsük rá a lisztes keverékre és adjuk hozzá az egész tojást és a joghurtot, majd jól keverjük össze.
Enyhén olajozott deszkán kb 10-15 perc alatt gyúrjuk, dagasszuk a tésztát amíg sima és rugalmas nem lesz. Használhatunk robotgépet is ha van.
Takarjuk le a tállal, amibe összeállítottuk a tésztát és hagyjuk kelni kb 35-40 percet vagy amíg duplájára nem nő.
Amint megkelt, osszuk 4 egyforma nagyságú darabra és formázzuk feszes bucikká egyenként a tésztákat. Tegyük a bucikat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy hagyunk köztük helyet, hogy legyen helyük kelni.
Tegyünk a tepsire enyhén olajozott fóliát nehogy hozzáragadjanak a bucik keléskor. Kelesszük 25-30 percig vagy amíg legalább duplájukra nem keltek.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Ha megkeltek a bucik kenjük le felvert tojássárgájával, majd szórjuk meg szezámmaggal.
Süssük a bucikat 20 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Ha magasabb zsírtartalmú tejet használunk a hamburgerzsemlénk puhább lesz. Ha lehet használjunk kenyérlisztet. Magasabb a fehérjetartalma, ami segíti az élesztős tésztát, hogy jobban megkejen és jobban megtartsa az alakját.
Ha többet csináltunk és félünk hogy nem fog elfogyni, nyugodtan lefagyaszthatjuk. Frissentartó fóliába csomagolva jol elvannak 3 hónapig is a fagyasztóban. Ne aggódjunk emiatt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »