Hamburger zsemle recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Szitáljuk egy tálba a lisztet, öntsük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt is. Ha friss élesztőt használunk, akkor azt morzsoljuk bele.
Melegítsük fel a tejet és a vajat kb 35 fokra. Öntsük rá a lisztes keverékre és adjuk hozzá az egész tojást és a joghurtot, majd jól keverjük össze.
Enyhén olajozott deszkán kb 10-15 perc alatt gyúrjuk, dagasszuk a tésztát amíg sima és rugalmas nem lesz. Használhatunk robotgépet is ha van.
Takarjuk le a tállal, amibe összeállítottuk a tésztát és hagyjuk kelni kb 35-40 percet vagy amíg duplájára nem nő.
Amint megkelt, osszuk 4 egyforma nagyságú darabra és formázzuk feszes bucikká egyenként a tésztákat. Tegyük a bucikat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy hagyunk köztük helyet, hogy legyen helyük kelni.
Tegyünk a tepsire enyhén olajozott fóliát nehogy hozzáragadjanak a bucik keléskor. Kelesszük 25-30 percig vagy amíg legalább duplájukra nem keltek.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Ha megkeltek a bucik kenjük le felvert tojássárgájával, majd szórjuk meg szezámmaggal.
Süssük a bucikat 20 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Ha magasabb zsírtartalmú tejet használunk a hamburgerzsemlénk puhább lesz. Ha lehet használjunk kenyérlisztet. Magasabb a fehérjetartalma, ami segíti az élesztős tésztát, hogy jobban megkejen és jobban megtartsa az alakját.
Ha többet csináltunk és félünk hogy nem fog elfogyni, nyugodtan lefagyaszthatjuk. Frissentartó fóliába csomagolva jol elvannak 3 hónapig is a fagyasztóban. Ne aggódjunk emiatt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »