Hamburger zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
105 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 250 g (kenyér)liszt
  • 1 ek natúr joghurt
  • 1 tk cukor
  • 25 g vaj
  • 100 ml tej
  • 1 egész tojás
  • 25 g friss vagy 7 g instant élesztő
  • csipet só
  • 1 ek szezámmag
  • 2 tojássárgája a kenéshez

Elkészítése:

Szitáljuk egy tálba a lisztet, öntsük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt is. Ha friss élesztőt használunk, akkor azt morzsoljuk bele.

Melegítsük fel a tejet és a vajat kb 35 fokra. Öntsük rá a lisztes keverékre és adjuk hozzá az egész tojást és a joghurtot, majd jól keverjük össze.

Enyhén olajozott deszkán kb 10-15 perc alatt gyúrjuk, dagasszuk a tésztát amíg sima és rugalmas nem lesz. Használhatunk robotgépet is ha van.

Takarjuk le a tállal, amibe összeállítottuk a tésztát és hagyjuk kelni kb 35-40 percet vagy amíg duplájára nem nő.

Amint megkelt, osszuk 4 egyforma nagyságú darabra és formázzuk feszes bucikká egyenként a tésztákat. Tegyük a bucikat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy hagyunk köztük helyet, hogy legyen helyük kelni.

Tegyünk a tepsire enyhén olajozott fóliát nehogy hozzáragadjanak a bucik keléskor. Kelesszük 25-30 percig vagy amíg legalább duplájukra nem keltek.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Ha megkeltek a bucik kenjük le felvert tojássárgájával, majd szórjuk meg szezámmaggal.

Süssük a bucikat 20 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Ha magasabb zsírtartalmú tejet használunk a hamburgerzsemlénk puhább lesz. Ha lehet használjunk kenyérlisztet. Magasabb a fehérjetartalma, ami segíti az élesztős tésztát, hogy jobban megkejen és jobban megtartsa az alakját.

Ha többet csináltunk és félünk hogy nem fog elfogyni, nyugodtan lefagyaszthatjuk. Frissentartó fóliába csomagolva jol elvannak 3 hónapig is a fagyasztóban. Ne aggódjunk emiatt.