Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött cipó recept

Töltött cipó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Cipóhoz:

    • 65 dkg finomliszt
    • 3 dkg élesztő
    • 2 cl olaj
    • 2 csipet só
    • langyos víz

    Töltelék:

    • 6-7 vékony szelet szalonna és sonka
    • 6-7 szelet sajt
    • 10 cm füstölt kolbász
    • lila vagy csemegehagyma
    • 2 hasáb kápia paprika
    • 5 dkg teavaj

    Elkészítése:

    Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az étolajat és a feloldott élesztőt, majd kis adagokban a langyos vizet hozzáadva egy szép sima és közepesen puha tésztát készítünk.

    Letakarva a duplájára kelesztjük.

    Ezután lisztezett felületre borítjuk és egy szép kis hosszúkás cipót formázunk belőle, amit a sütőlemezen még 10 percet pihentetünk. Ezután vizet fújunk rá, kissé bevagdossuk és 210 fokos sütőben nagyjából 35-40 perc alatt szép világosra megsütjük.

    Rácsra téve ismét vízzel fújjuk és hagyjuk kihűlni.

    Közben a tölteléknek valót felszeleteljük és méretre vágjuk.

    A kihűlt cipót éles késsel 2 cm-enként mélyen berácsozzuk és a hosszanti vágásokba belerakjuk a töltelék darabokat. Ne sajnáljuk! :) (Maradt 2 szelet sajtom, azokat felcsíkoztam és a töltelékek tetejét lezártam velük.)

    Azokba a vágásokba, amik keresztben futnak, 1-1 késhegy hideg vajat rakunk.

    Ha jénaiban sütjük, akkor a tetejével lezárjuk, vagy pedig sütőlemezen sütve alufóliát hajtsunk rá és 210 fokon lefedve sütjük 18-20 percet, majd a tetőt/fóliát eltávolítva további 8-10 percet pirítjuk a tetejét.

    Ízlés szerint ketchuppal, mustárral és majonézzel tálaljuk. Forrón kicsit nehéz étel, de sajnos eteti magát, mert kívül ropogós, belül a vajtól és a szalonna zsírjától finom puha, tehát csalós kaja! :)

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá