Hozzávalók:
Cipóhoz:
Töltelék:
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az étolajat és a feloldott élesztőt, majd kis adagokban a langyos vizet hozzáadva egy szép sima és közepesen puha tésztát készítünk.
Letakarva a duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és egy szép kis hosszúkás cipót formázunk belőle, amit a sütőlemezen még 10 percet pihentetünk. Ezután vizet fújunk rá, kissé bevagdossuk és 210 fokos sütőben nagyjából 35-40 perc alatt szép világosra megsütjük.
Rácsra téve ismét vízzel fújjuk és hagyjuk kihűlni.
Közben a tölteléknek valót felszeleteljük és méretre vágjuk.
A kihűlt cipót éles késsel 2 cm-enként mélyen berácsozzuk és a hosszanti vágásokba belerakjuk a töltelék darabokat. Ne sajnáljuk! :) (Maradt 2 szelet sajtom, azokat felcsíkoztam és a töltelékek tetejét lezártam velük.)
Azokba a vágásokba, amik keresztben futnak, 1-1 késhegy hideg vajat rakunk.
Ha jénaiban sütjük, akkor a tetejével lezárjuk, vagy pedig sütőlemezen sütve alufóliát hajtsunk rá és 210 fokon lefedve sütjük 18-20 percet, majd a tetőt/fóliát eltávolítva további 8-10 percet pirítjuk a tetejét.
Ízlés szerint ketchuppal, mustárral és majonézzel tálaljuk. Forrón kicsit nehéz étel, de sajnos eteti magát, mert kívül ropogós, belül a vajtól és a szalonna zsírjától finom puha, tehát csalós kaja! :)
Jó étvágyat kívánok!