Töltött cipó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött cipó

Hozzávalók:
Cipóhoz:

  • 65 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 cl olaj
  • 2 csipet só
  • langyos víz

Töltelék:

  • 6-7 vékony szelet szalonna és sonka
  • 6-7 szelet sajt
  • 10 cm füstölt kolbász
  • lila vagy csemegehagyma
  • 2 hasáb kápia paprika
  • 5 dkg teavaj

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az étolajat és a feloldott élesztőt, majd kis adagokban a langyos vizet hozzáadva egy szép sima és közepesen puha tésztát készítünk.

Letakarva a duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett felületre borítjuk és egy szép kis hosszúkás cipót formázunk belőle, amit a sütőlemezen még 10 percet pihentetünk. Ezután vizet fújunk rá, kissé bevagdossuk és 210 fokos sütőben nagyjából 35-40 perc alatt szép világosra megsütjük.

Rácsra téve ismét vízzel fújjuk és hagyjuk kihűlni.

Közben a tölteléknek valót felszeleteljük és méretre vágjuk.

A kihűlt cipót éles késsel 2 cm-enként mélyen berácsozzuk és a hosszanti vágásokba belerakjuk a töltelék darabokat. Ne sajnáljuk! :) (Maradt 2 szelet sajtom, azokat felcsíkoztam és a töltelékek tetejét lezártam velük.)

Azokba a vágásokba, amik keresztben futnak, 1-1 késhegy hideg vajat rakunk.

Ha jénaiban sütjük, akkor a tetejével lezárjuk, vagy pedig sütőlemezen sütve alufóliát hajtsunk rá és 210 fokon lefedve sütjük 18-20 percet, majd a tetőt/fóliát eltávolítva további 8-10 percet pirítjuk a tetejét.

Ízlés szerint ketchuppal, mustárral és majonézzel tálaljuk. Forrón kicsit nehéz étel, de sajnos eteti magát, mert kívül ropogós, belül a vajtól és a szalonna zsírjától finom puha, tehát csalós kaja! :)

Jó étvágyat kívánok!