Teljes kiőrlésű kenyér öregtésztával recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Öregtészta:
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 g langyos víz
- 5 g friss élesztő
Kenyérhez:
- az egész öregtészta
- 100 g kenyérliszt
- 180 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 20 g búzasikér
- 2 tk só
- 8 g friss élesztő
- 25 g olaj
- 150-170 g langyos víz (a liszt minőségétől függően)
Elkészítése:
A öregtésztához a hozzávalókat egy villával összekeverjük, majd letakarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk. A sütés előtt minimum 12-16 órával készítsük el.
Másnap a tészta hozzávalóiból összegyúrjuk a tésztát annyi vizet adva hozzá, hogy közepesen lágy legyen, de ne ragadjon a kezünkhöz.
Kiolajozott tálba tesszük és 30 percig pihentetjük. Ha letelt a fél óra, akkor kézzel kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt, összehajtjuk, majd újabb 30 percig pihentetjük. Ez a műveletet megismételjük még egyszer.
Az utolsó pihentetés után megformázzuk a kenyeret, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 1 órán át kelesztjük letakarva. Vagy kilisztezett szakajtóba tesszük a megformázott tésztát és ott pihentetjük 1 órán át. Innen fogjuk átborítani a kelesztés után a forró tepsire.
A sütőt előmelegítjük 230 fokra, alsó-felső sütéssel. Egy tepsit felmelegítünk a sütővel együtt. Ha a sütő bemelegedett, akkor a kenyeret átemeljük a sütőpapír segítségével a forró tepsire, egy éles késsel megmintázzuk vagy bevágjuk és vízzel alaposan lespricceljük.
Kb 15 percig sütjük 230 fokon, a legalsó rácson. Eddigre kialakul a kenyér kérge. Ekkor a hőfokot visszavesszük 200 fokra és így sütjük még kb 35-40 percig.
Amint kivettük a sütőből, újra lespricceljük vízzel, majd hűvös helyre tesszük. Így lesz cserepes.
Ha kihűlt teljesen, akkor szeleteljük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »