Teljes kiőrlésű kenyér öregtésztával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Öregtészta:

  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 150 g langyos víz
  • 5 g friss élesztő

Kenyérhez:

  • az egész öregtészta
  • 100 g kenyérliszt
  • 180 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 20 g búzasikér
  • 2 tk só
  • 8 g friss élesztő
  • 25 g olaj
  • 150-170 g langyos víz (a liszt minőségétől függően)

Elkészítése:

A öregtésztához a hozzávalókat egy villával összekeverjük, majd letakarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk. A sütés előtt minimum 12-16 órával készítsük el.

Másnap a tészta hozzávalóiból összegyúrjuk a tésztát annyi vizet adva hozzá, hogy közepesen lágy legyen, de ne ragadjon a kezünkhöz.

Kiolajozott tálba tesszük és 30 percig pihentetjük. Ha letelt a fél óra, akkor kézzel kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt, összehajtjuk, majd újabb 30 percig pihentetjük. Ez a műveletet megismételjük még egyszer.

Az utolsó pihentetés után megformázzuk a kenyeret, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 1 órán át kelesztjük letakarva. Vagy kilisztezett szakajtóba tesszük a megformázott tésztát és ott pihentetjük 1 órán át. Innen fogjuk átborítani a kelesztés után a forró tepsire.

A sütőt előmelegítjük 230 fokra, alsó-felső sütéssel. Egy tepsit felmelegítünk a sütővel együtt. Ha a sütő bemelegedett, akkor a kenyeret átemeljük a sütőpapír segítségével a forró tepsire, egy éles késsel megmintázzuk vagy bevágjuk és vízzel alaposan lespricceljük.

Kb 15 percig sütjük 230 fokon, a legalsó rácson. Eddigre kialakul a kenyér kérge. Ekkor a hőfokot visszavesszük 200 fokra és így sütjük még kb 35-40 percig.

Amint kivettük a sütőből, újra lespricceljük vízzel, majd hűvös helyre tesszük. Így lesz cserepes.

Ha kihűlt teljesen, akkor szeleteljük.