Magvas rozskenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Rozsos kovászhoz:
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg búza finomliszt
- 3 gramm szárított élesztő
- 2 dl víz
Kenyérhez:
- az előző nap elkészített kovász
- 20 dkg búza finomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3 gramm szárított élesztő
- 1 ek búzasikér (el is hagyható)
- 3 kk só
- 4 ek étolaj
- 2 dl víz
- vegyes magkeverék a szóráshoz
Elkészítése:
Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet és a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a vizet és szintén keverjük össze (én langyos vízzel kevertem össze).
Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával és pihentessük a kovászt kb 24 órán át (én a sütést megelőző délután kevertem össze, majd másnap délelőtt használtam fel).
A kétféle lisztet keverjük össze a sóval és a szárított élesztővel, majd adjuk hozzá a kovászhoz. Ezután adjuk hozzá az étolajat és a vizet, keverjük, gyúrjuk alaposan össze, majd konyharuhával letakarva pihentessük 30 percig (Én a sikért kihagytam és langyos vízzel kevertem össze).
Ezután lisztezett felületen mozgassuk át a tésztát. Kézzel lapogassuk téglalap formára, majd először hajtsuk egymásra jobbról-balról, majd alulról-felülről és konyharuhával letakarva szintén pihentessük 30 percig.
A pihentetett tésztát ezután formázzuk meg.
Először lisztezett felületen lapogassuk a tésztát téglalap alakúra, majd a csücskét és a két oldalát kissé hajtsuk be, majd lazán tekerjük fel.
Ezután egy kb. 25*10*7 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőformába helyezzük bele, majd konyharuhával letakarva pihentessük egy órát.
Ezután éles késsel vágjuk be a kenyér tetejét több helyen, majd spricceljük le hideg vízzel és szórjuk meg ízlés szerint magvakkal.
A sütő aljába tegyünk egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük elő a sütőt (légkeverésnél 170 fokra, alsó-felső sütésnél kb 220 fokra).
Helyezzük be a sütőformát az előmelegített sütőbe, majd kb 50 perc alatt süssük készre a kenyeret (én gőzös sütőben, légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a forró kenyeret szintén spricceljük le hideg vízzel, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
A kenyér kívül ropogósra sült a belseje pedig finom puha. Nem morzsálódik és még másnap is finom, nem szárad ki. A formájának köszönhetően alkalmas pl szendvics készítésére is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »