Házi pita recept

Hozzávalók:
- 2,1 dl langyos víz
- 1 ek olívaolaj
- 35 dkg finomliszt
- 1/2 tk só
- 1 tk cukor
- 1 tk instant élesztő
Elkészítése:
A liszttel elkeverjük a sót, az élesztőt, a cukrot és a vizet apránként adagolva, majd az olajat is.
Kidolgozzuk a tésztát, majd egy tányérra borítjuk és vízzel lespriccelt folpackal légmentesen lefedjük, majd 20 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Kissé belisztezzük a munkalapot. Ráborítjuk a tésztát és átgyúrjuk nyolcszor úgy, hogy a tészta alsó részéből egy darabot középre hajtjuk és szépen körbe, míg a 8 hajtással körbe nem érünk.
Ekkor 10 percig letakarva tovább pihentetjük. Még kétszer megismételjük az előző műveletet. Erre azért van szükség, hogy a tészta közepébe szoruljon a levegő.
Ha kész vagyunk vele, akkor 6 részre osztjuk. A munkalapot belisztezzük és a tésztadarabokat gömbölyűre formázzuk rajta úgy, hogy a darabokat a kezünkbe fogjuk és az aljára csippentjük a tésztát.
A tésztagömböket 10 percig kelesztjük, majd nyújtófával kinyújtjuk úgy, hogy kb fél cm legyen. Letakarjuk egy konyharuhával.
230 fokra előmelegítjük a sütőt a sütőlemezzel együtt. A tésztákat, az aljuknál fogva felemeljük és rátesszük a sütőlemezre úgy, hogy a tetejét nem érintjük meg és 6-7 perc alatt készre sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A mákos guba ezer arca-pohárdesszerttől tortáig
Unod a hagyományos mákos gubát? Itt az ideje kísérletezni! Összegyűjtöttünk
Tovább olvasom »
8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »