Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi fehér kenyér recept

Házi fehér kenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 2,7 dl víz
    • 2 csapott tk só
    • 2 evőkanál olaj
    • 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható, de én teszek bele)
    • 25 dkg öregtészta
    • 50 dkg BL 80-as kenyérliszt
    • 1 dkg friss élesztő

    Öregtészta

    • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
    • 3 dl víz
    • fél teáskanál só
    • 1 dkg friss élesztő

    Elkészítése:

    A robotgép táljába öntjük a vizet, hozzáadjuk az élesztőt, a burgonyapelyhet és az olajat. Hozzáadjuk az öregtésztát (25 dkg-ot) és rászórjuk a lisztet, amelyhez előzőleg a sót elkevertük. A géppel kb. 20 percig dagasztjuk, míg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. Akkor jó, ha az ujjunk nyoma csak lassan emelkedik vissza.

    A tésztát kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és szobahőmérsékleten 30 percig kelni hagyjuk. Ezután enyhén átgyúrjuk, majd 15 percet újra pihentetjük. A levegőt alaposan kinyomkodjuk belőle, majd veknit formázunk belőle. Egy 8 literes jénai edénybe (vagy kacsasütőbe) helyezzük sütőpapírral bélelve, a tetejét rátesszük, és 45 percig pulton kelesztjük. Formázás után pengével bevágjuk a vekni tetejét, majd további 20 percig kelesztjük.

    A sütőt 230 fokra előmelegítjük. Mielőtt a kenyeret betolnánk, a jénai tetejét spricceljük meg vízzel. Lefedve 50 percig sütjük, az utolsó 10 percben a fedőt levesszük, hogy a kenyér héja szép színt kapjon. Amikor kész, rácsra tesszük, és azonnal lespricceljük hideg vízzel a cserepesedés érdekében.

    Tippek:

    1. Lisztválasztás: A legcserepesebb kenyér finomliszt és kenyérliszt keverékével készül, míg a teljes kiőrlésű rozsliszt kissé kevésbé lesz ropogós. A burgonyás kenyérliszt a bélzeten lágyít.
    2. Ne kelesszük túl: A túlkelés miatt a kenyér elveszítheti a rugalmasságát, figyeljünk a tészta állagára.
    3. Sütési trükk: A kacsasütő vagy jénai fedője alatt gőz képződik, ami segít a héj kialakulásában. A végén a fedő nélküli sütés extra ropogósságot ad.
    4. Tárolás: A kenyér 3-4 napig friss marad, ha megfelelően csomagoljuk. Magvas változata kicsit tovább is eláll.

    Öregtészta recept

    A robotgép táljába öntjük a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a lisztet. Belekeverjük a sót, és a géppel jól összedolgoztatjuk. Lefedve 4 órát pihentetjük szobahőmérsékleten, majd további 12 órára hűtőbe tesszük. Másnapra tökéletesen felhasználhatóvá válik, és a receptben megadott mennyiséget kimérve dolgozhatunk vele.

    Ezzel az öregtésztával készült kenyér igazán gazdag ízvilágú és puha bélzetű lesz! 😊

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá