Házi fehér kenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2,7 dl víz
- 2 csapott tk só
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható, de én teszek bele)
- 25 dkg öregtészta
- 50 dkg BL 80-as kenyérliszt
- 1 dkg friss élesztő
Öregtészta
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 3 dl víz
- fél teáskanál só
- 1 dkg friss élesztő
Elkészítése:
A robotgép táljába öntjük a vizet, hozzáadjuk az élesztőt, a burgonyapelyhet és az olajat. Hozzáadjuk az öregtésztát (25 dkg-ot) és rászórjuk a lisztet, amelyhez előzőleg a sót elkevertük. A géppel kb. 20 percig dagasztjuk, míg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. Akkor jó, ha az ujjunk nyoma csak lassan emelkedik vissza.
A tésztát kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és szobahőmérsékleten 30 percig kelni hagyjuk. Ezután enyhén átgyúrjuk, majd 15 percet újra pihentetjük. A levegőt alaposan kinyomkodjuk belőle, majd veknit formázunk belőle. Egy 8 literes jénai edénybe (vagy kacsasütőbe) helyezzük sütőpapírral bélelve, a tetejét rátesszük, és 45 percig pulton kelesztjük. Formázás után pengével bevágjuk a vekni tetejét, majd további 20 percig kelesztjük.
A sütőt 230 fokra előmelegítjük. Mielőtt a kenyeret betolnánk, a jénai tetejét spricceljük meg vízzel. Lefedve 50 percig sütjük, az utolsó 10 percben a fedőt levesszük, hogy a kenyér héja szép színt kapjon. Amikor kész, rácsra tesszük, és azonnal lespricceljük hideg vízzel a cserepesedés érdekében.
Tippek:
- Lisztválasztás: A legcserepesebb kenyér finomliszt és kenyérliszt keverékével készül, míg a teljes kiőrlésű rozsliszt kissé kevésbé lesz ropogós. A burgonyás kenyérliszt a bélzeten lágyít.
- Ne kelesszük túl: A túlkelés miatt a kenyér elveszítheti a rugalmasságát, figyeljünk a tészta állagára.
- Sütési trükk: A kacsasütő vagy jénai fedője alatt gőz képződik, ami segít a héj kialakulásában. A végén a fedő nélküli sütés extra ropogósságot ad.
- Tárolás: A kenyér 3-4 napig friss marad, ha megfelelően csomagoljuk. Magvas változata kicsit tovább is eláll.
Öregtészta recept
A robotgép táljába öntjük a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a lisztet. Belekeverjük a sót, és a géppel jól összedolgoztatjuk. Lefedve 4 órát pihentetjük szobahőmérsékleten, majd további 12 órára hűtőbe tesszük. Másnapra tökéletesen felhasználhatóvá válik, és a receptben megadott mennyiséget kimérve dolgozhatunk vele.
Ezzel az öregtésztával készült kenyér igazán gazdag ízvilágú és puha bélzetű lesz! 😊