Házi fehér kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2,7 dl víz
- 2 csapott tk só
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható, de én teszek bele)
- 25 dkg öregtészta
- 50 dkg BL 80-as kenyérliszt
- 1 dkg friss élesztő
Öregtészta
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 3 dl víz
- fél teáskanál só
- 1 dkg friss élesztő
Elkészítése:
A robotgép táljába öntjük a vizet, hozzáadjuk az élesztőt, a burgonyapelyhet és az olajat. Hozzáadjuk az öregtésztát (25 dkg-ot) és rászórjuk a lisztet, amelyhez előzőleg a sót elkevertük. A géppel kb. 20 percig dagasztjuk, míg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. Akkor jó, ha az ujjunk nyoma csak lassan emelkedik vissza.
A tésztát kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és szobahőmérsékleten 30 percig kelni hagyjuk. Ezután enyhén átgyúrjuk, majd 15 percet újra pihentetjük. A levegőt alaposan kinyomkodjuk belőle, majd veknit formázunk belőle. Egy 8 literes jénai edénybe (vagy kacsasütőbe) helyezzük sütőpapírral bélelve, a tetejét rátesszük, és 45 percig pulton kelesztjük. Formázás után pengével bevágjuk a vekni tetejét, majd további 20 percig kelesztjük.
A sütőt 230 fokra előmelegítjük. Mielőtt a kenyeret betolnánk, a jénai tetejét spricceljük meg vízzel. Lefedve 50 percig sütjük, az utolsó 10 percben a fedőt levesszük, hogy a kenyér héja szép színt kapjon. Amikor kész, rácsra tesszük, és azonnal lespricceljük hideg vízzel a cserepesedés érdekében.
Tippek:
- Lisztválasztás: A legcserepesebb kenyér finomliszt és kenyérliszt keverékével készül, míg a teljes kiőrlésű rozsliszt kissé kevésbé lesz ropogós. A burgonyás kenyérliszt a bélzeten lágyít.
- Ne kelesszük túl: A túlkelés miatt a kenyér elveszítheti a rugalmasságát, figyeljünk a tészta állagára.
- Sütési trükk: A kacsasütő vagy jénai fedője alatt gőz képződik, ami segít a héj kialakulásában. A végén a fedő nélküli sütés extra ropogósságot ad.
- Tárolás: A kenyér 3-4 napig friss marad, ha megfelelően csomagoljuk. Magvas változata kicsit tovább is eláll.
Öregtészta recept
A robotgép táljába öntjük a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a lisztet. Belekeverjük a sót, és a géppel jól összedolgoztatjuk. Lefedve 4 órát pihentetjük szobahőmérsékleten, majd további 12 órára hűtőbe tesszük. Másnapra tökéletesen felhasználhatóvá válik, és a receptben megadott mennyiséget kimérve dolgozhatunk vele.
Ezzel az öregtésztával készült kenyér igazán gazdag ízvilágú és puha bélzetű lesz! 😊
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »