Házi hamburger zsemle recept
Hozzávalók:
- 3 bögre finomliszt (kb 50 dkg)
- 80 ml napraforgó olaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (egyik a tésztába, másik a kenéshez) - 2 tk só
- 2 tasak instant élesztő (vagy 5 dkg friss élesztő)
- 2,5 dl víz
- 2 ek cukor
- 2 ek szezámmag
Elkészítése:
A kézmeleg vízbe keverjük az élesztőt és a cukrot is, majd várunk pár percet, hogy felfusson.
A lisztet keverőtálba öntjük, beleteszünk egy tojást, az olajat, a sót, majd a felfuttatott élesztős, cukros vizet is. 8-10 percig dagasztjuk, amíg egy kicsit még ragadós, de ruganyos tésztát kapunk.
Kilisztezett tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával vagy fóliával és langyos helyen egy órát kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, 10-12 dkg-os egyelő méretű zsemléket formázunk (nagyjából 8 db lesz) és azokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amikor elhelyezzük őket, bele kell kalkulálni, hogy a második kelesztés és a sütés alatt a mostanihoz képest nagyjából még a duplájukra fognak nőni.
Letakarjuk a tepsit és ismét egy órát kelni hagyjuk a már megformázott zsemléket.
Ha megkeltek, egy felvert tojással óvatosan megkenjük a zsemlék tetejét, majd megszórjuk mindegyiket szezámmaggal.
200 fokos sütőben nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
Ha megsültek, pihentessük rácson a zsemléket, amíg ki nem hűlnek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









