Házi hamburger zsemle recept

Hozzávalók:
- 3 bögre finomliszt (kb 50 dkg)
- 80 ml napraforgó olaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (egyik a tésztába, másik a kenéshez)
- 2 tk só
- 2 tasak instant élesztő (vagy 5 dkg friss élesztő)
- 2,5 dl víz
- 2 ek cukor
- 2 ek szezámmag
Elkészítése:
A kézmeleg vízbe keverjük az élesztőt és a cukrot is, majd várunk pár percet, hogy felfusson.
A lisztet keverőtálba öntjük, beleteszünk egy tojást, az olajat, a sót, majd a felfuttatott élesztős, cukros vizet is. 8-10 percig dagasztjuk, amíg egy kicsit még ragadós, de ruganyos tésztát kapunk.
Kilisztezett tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával vagy fóliával és langyos helyen egy órát kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, 10-12 dkg-os egyelő méretű zsemléket formázunk (nagyjából 8 db lesz) és azokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amikor elhelyezzük őket, bele kell kalkulálni, hogy a második kelesztés és a sütés alatt a mostanihoz képest nagyjából még a duplájukra fognak nőni.
Letakarjuk a tepsit és ismét egy órát kelni hagyjuk a már megformázott zsemléket.
Ha megkeltek, egy felvert tojással óvatosan megkenjük a zsemlék tetejét, majd megszórjuk mindegyiket szezámmaggal.
200 fokos sütőben nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
Ha megsültek, pihentessük rácson a zsemléket, amíg ki nem hűlnek.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »