Házi hamburger zsemle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 3 bögre finomliszt (kb 50 dkg)
  • 80 ml napraforgó olaj
  • 2 tojás (egyik a tésztába, másik a kenéshez)
  • 2 tk só
  • 2 tasak instant élesztő (vagy 5 dkg friss élesztő)
  • 2,5 dl víz
  • 2 ek cukor
  • 2 ek szezámmag

Elkészítése:

A kézmeleg vízbe keverjük az élesztőt és a cukrot is, majd várunk pár percet, hogy felfusson.

A lisztet keverőtálba öntjük, beleteszünk egy tojást, az olajat, a sót, majd a felfuttatott élesztős, cukros vizet is. 8-10 percig dagasztjuk, amíg egy kicsit még ragadós, de ruganyos tésztát kapunk.

Kilisztezett tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával vagy fóliával és langyos helyen egy órát kelesztjük.

Mikor a tészta megkelt, 10-12 dkg-os egyelő méretű zsemléket formázunk (nagyjából 8 db lesz) és azokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amikor elhelyezzük őket, bele kell kalkulálni, hogy a második kelesztés és a sütés alatt a mostanihoz képest nagyjából még a duplájukra fognak nőni.

Letakarjuk a tepsit és ismét egy órát kelni hagyjuk a már megformázott zsemléket.

Ha megkeltek, egy felvert tojással óvatosan megkenjük a zsemlék tetejét, majd megszórjuk mindegyiket szezámmaggal.

200 fokos sütőben nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.

Ha megsültek, pihentessük rácson a zsemléket, amíg ki nem hűlnek.