Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi fehér kenyér recept – Igazán tökös kinézetben recept

Házi fehér kenyér recept – Igazán tökös kinézetben
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 670 g kenyérliszt
    • 420 g víz
    • 40 g olívaolaj
    • 15 g só
    • 25 g friss élesztő

    Elkészítése:

    Egy keverőtálba beleöntjük a hideg vizet (nem hűtő hideg), az olívaolajat, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt, hozzáadjuk az átszitált lisztet és a sót. Legalább 10-12 percig dagasztjuk, amíg szépen összeáll a tésztánk.

    Ezt követően a tálban hagyva letakarjuk, nem csak konyharuhával, hanem nejlonnal is, de akár zacskóba is húzhatjuk a tálat, így nem fog kiszáradni, megbőrösödni a tészta felülete.

    Addig pihentetjü nem túl meleg helyen, míg lassan 2-2,5-szeres méretűre nem nő ( ez kb 1-1,5 óra).

    A pihentetést követően kiborítjuk a tésztát egy felületre és megformázzuk, majd megkötözzük, hogy szép tökforma alakuljon ki. Utána átrakjuk egy sütőpapírra a kenyerünket és letakarva kétszeres méretűre kelesztjük kb 1 óra alatt.

    Közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt, benne azzal a felülettel amin vagy amiben sütjük (tepsi, kő, vasedény stb) és gőzösítjük a sütőteret. Amennyiben pl jénai, öntöttvas edényben sütjük fedővel, úgy abban az esetben nem kell külön gőzösíteni a sütőteret

    Amikor megkelt a duplájára a tészta, akkor a felmelegedett sütőből kivesszük pl a forró tepsit, edényt stb és áthúzzuk/belarakjuk sütőpapírostól a kenyeret.

    20 percig sütjük gőzös térben (ha edényben sütjük, akkor ez azt jelenti, hogy fedővel), majd 20 percet követően megszüntetjük a gőzösítést, kivesszük a vízzel teli edényt a sütő aljából (ha edényben sütöttük, akkor ez azt jelenti, hogy levesszük a fedőt) és további 40-50 percen keresztül sütjük, de már csak 190 fokon

    Fontos, hogy a kenyér a sütőben összesen legalább 1 óra–1 óra 10 percet töltsön el, hiszen így tud megfelelően kiszáradni/megsülni a héja, amely által a hűlés közben szépen ki tud majd cserepesedni. Ha nem tölt elég időt a sütőben, vékony lesz a héja, nem fog eléggé kiszáradni, ezáltal nem fog kirepedezni.

    Értelemszerűen, ha ennyi idő alatt nagyon megsülne a kenyerünk, mert a sütőnk jobban süt, akkor vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét, tapasztaljuk ki a saját sütőnket. pl. 220/190 helyett első körben 210/180 stb. A kenyeret igyekezzünk minél lejjebb rakni a sütőben, főleg, ha fentről jobban égeti a kenyerünk tetejét.

    Miután megsült a kenyér, kirakjuk egy rácsra és megvárjuk, hogy kihűljön Aki szeretné még tökösebbé tenni a fehér kenyeret, az olívaolaj helyett rakhat bele tökmagolajat, valamint a tésztájába sós/pirított tökmagot is (ízlés szerint egyben, vagy aprítva).

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá