Hájas pogácsa és kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A hájtéglához:
- 20 dkg sertésháj
- 10 dkg finomliszt
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg sertésháj
- 2 púpozott evőkanál tejföl (20%-os)
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg élesztő (friss)
- 2 csapott teáskanál só
- 1 csapott teáskanál kristálycukor
- 1 csapott teáskanál ételecet (10%-os)
- 1.5 dl 2,8%-os tej
A tetejére:
- 1 db felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A megtisztított, ledarált 20 dkg hájat 10 dkg liszttel összegyúrom. Téglalap alakúra formázom.
Az élesztőt a cukorral a tejben felfutattom.
A többi hozzávalót belemérem egy edénybe és összegyúrom a felfuttatott élesztővel és annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjak.
Kinyújtom a tésztát és képzeletben 3 részre osztom. Közepére teszem a megformázott hájat és először jobbról hajtom a közepe felé, majd balról. Ez a szimpla hajtás. Elfordítom 180 fokkal és 15 percig pihentetem.
Kinyújtom a tésztát és képzeletben 4 felé osztom. Jobbról és balról is behajtom a közepe felé, majd a közepénél egymásra hajtom. Ez a dupla hajtás.
Elfordítom 180 fokkal és 15 percig pihentetem.
Még egyszer megismétlem mindkét hajtogatást. Így lesz szép leveles a tészta.
Ha megvagyunk mind a 4 hajtogatással kb 1 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát és késsel becsíkozom, majd 4,5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Tepsibe teszem, tetejét lekenem tojással. Óvatosan, hogy az oldalára ne folyjon, mert akkor nem tud olyan szépen megemelkedni a pogácsa.
Reszelt sajttal megszórom és 210 fokra melegített sütőben megsütöm.
A szaggatásnál lemaradt részeket újból összegyúrtam és kifliket sütöttem belőle.