Hájas pogácsa és kifli

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Hájas pogácsa és kifli

Hozzávalók:

A hájtéglához:

  • 20 dkg sertésháj
  • 10 dkg finomliszt

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg sertésháj
  • 2 púpozott evőkanál tejföl (20%-os)
  • 1 db tojás
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál kristálycukor
  • 1 csapott teáskanál ételecet (10%-os)
  • 1.5 dl 2,8%-os tej

A tetejére:

  • 1 db felvert tojás

Elkészítése:

A megtisztított, ledarált 20 dkg hájat 10 dkg liszttel összegyúrom. Téglalap alakúra formázom.

Az élesztőt a cukorral a tejben felfutattom.

A többi hozzávalót belemérem egy edénybe és összegyúrom a felfuttatott élesztővel és annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjak.

Kinyújtom a tésztát és képzeletben 3 részre osztom. Közepére teszem a megformázott hájat és először jobbról hajtom a közepe felé, majd balról. Ez a szimpla hajtás. Elfordítom 180 fokkal és 15 percig pihentetem.

Kinyújtom a tésztát és képzeletben 4 felé osztom. Jobbról és balról is behajtom a közepe felé, majd a közepénél egymásra hajtom. Ez a dupla hajtás.

Elfordítom 180 fokkal és 15 percig pihentetem.

Még egyszer megismétlem mindkét hajtogatást. Így lesz szép leveles a tészta.

Ha megvagyunk mind a 4 hajtogatással kb 1 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát és késsel becsíkozom, majd 4,5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom.

Tepsibe teszem, tetejét lekenem tojással. Óvatosan, hogy az oldalára ne folyjon, mert akkor nem tud olyan szépen megemelkedni a pogácsa.

Reszelt sajttal megszórom és 210 fokra melegített sütőben megsütöm.

A szaggatásnál lemaradt részeket újból összegyúrtam és kifliket sütöttem belőle.