Gőzgombóc vaníliasodóval recept
Hozzávalók:
Gombóchoz:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- 3 ek cukor
- csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek puha vaj
- 8 tk keményre főzött szilvalekvár a töltéshez
Sodóhoz:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 tk étkezési keményítő vagy liszt
- 5 dl tej
- 60 g kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk vaníliaőrlemény vagy aroma
Tetejére:
- porcukrozott darált mák vagy dió
Elkészítése:
Gombóc:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne. Közben egy edénybe mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, tojást, tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját, majd hozzáadjuk az élesztős tejet. Az egészet elkezdjük összedolgozni, majd félidőben beletesszük a vajat is és az egészet alaposan kidagasztjuk.
A kész tésztát enyhén megszórjuk liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, enyhén átgyúrjuk és 8 egyenlő részre vágjuk. A darabokat egyenként gombócokká formázzuk. A tésztákat enyhén, kézzel kicsit ellapítjuk, teszünk mindegyik közepére 1-1 tk lekvárt és a széleit jól összecsípjük, majd a két kezünk vagy az egyik kezünk és az asztal között jól kigömbölyítjük. Arra vigyázzunk, hogy a tészta ne nagyon vékonyodjon el, különben gőzölés közben a lekvár kifolyhat belőle. A gombócok akár töltetlenül is készülhetnek!
A kész gombócokat letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Főzés:
Egy nagy edénybe rácsot teszünk, vagy fröcsögésgátlót, vagy egy egyenes aljú szitát, vagy egy kapcsos tortaformát aljával felfelé. Vagy, ha nincs ilyenünk, akkor az edény peremére köthetünk egy sűrű szövésű gézlapot vagy konyharuhát.
Az edénybe 2-3 ujjnyi vizet engedünk és felforraljuk nagy lángon. Ha felforrt, akkor egy méretre vágott sütőpapírt teszünk a rácsra vagy forma aljára és beleteszünk 1-2-3 gombócot, amennyi belefér, arra figyelve, hogy gőzölés közben kelni fognak!
Fedővel betakarjuk és kb 15 percig gőzöljük, közben a hőmérsékletet visszább vehetjük. A fedőt ne emelgessük a gőzölés közben!
Ha a gombócok elkészültek, akkor kiszedjük, majd mehet is a helyülre az újabb adag.
Sodó:
A sárgákat csomómentesre keverjük a cukrokkal, az őrleménnyel vagy aromával és a liszttel vagy keményítővel. Apránként hozzáadjuk a tejet és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik kissé. Ha nem szeretnénk sodót készíteni mellé, akkor egy hígabbra főzött vaníliás puding is jól passzol az ételhez.
Tálalás:
A kész gombócokat jól nyakon öntjük egy adag sodóval, majd a tetejére porcukrozott mákot vagy diót szórunk és forrón fogyasztjuk.