Gőzgombóc recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Az élesztő felfuttatásához:
- 1 kocka élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 ek kristálycukor
A tésztához:
- 1 kg rétesliszt
- fél liter tej
- 125 g vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek kristálycukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- keményebb lekvár vagy dzsem, lehet mogyorókrém is
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Beleteszünk 1 teáskanálnyi lisztet is, amit az 1 kg réteslisztből veszünk el. Letakarjuk fedővel és 10 percig hagyjuk állni.
A vajat felolvasztjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejet, a tojást, az olvasztott vajat, a csipetnyi sót és a cukrot. Lágy tésztát kapunk, de ennek ilyennek kell lennie.
Finoman megszórjuk liszttel és 90 percig kelesztjük. Elég a 45 perc is, ha nagyon friss az élesztőnk.
Lisztezett nyújtólapra kiborítjuk, elfelezzük, a másik felét visszatesszük kelni.
A tésztát kinyújtjuk kb fél centi vastagra, elosztjuk kb 7*7 cm-es négyzetekre és mindegyik tésztadarabra rakunk lekvárt.
A tésztát gombóccá formáljuk és meghempergetjük a réteslisztben. Hagyjuk még legalább 5 percig kelni.
Ezalatt egy edényben vizet teszünk főni, kb az edény feléig, rátesszük a pároló betétet.
Amikor a víz felforrt, a betétre rakunk 4 gombócot, kissé távolabb egymástól és letakarjuk egy másik edénnyel. 7-8 percig pároljuk.
Ha konyharuhára tesszük a gombócokat, nem ragadnak rá.
A kész gőzgombócokat meglocsolhatjuk olvasztott vajjal, megszórhatjuk darált mákkal, porcukros kakaóporral vagy darált dióval.
Kitűnőek másnap is, elég letakarva megmelegíteni a mikróban vagy le is fagyaszthatjuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »