Gőzgombóc recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Az élesztő felfuttatásához:
- 1 kocka élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 ek kristálycukor
A tésztához:
- 1 kg rétesliszt
- fél liter tej
- 125 g vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek kristálycukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- keményebb lekvár vagy dzsem, lehet mogyorókrém is
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Beleteszünk 1 teáskanálnyi lisztet is, amit az 1 kg réteslisztből veszünk el. Letakarjuk fedővel és 10 percig hagyjuk állni.
A vajat felolvasztjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejet, a tojást, az olvasztott vajat, a csipetnyi sót és a cukrot. Lágy tésztát kapunk, de ennek ilyennek kell lennie.
Finoman megszórjuk liszttel és 90 percig kelesztjük. Elég a 45 perc is, ha nagyon friss az élesztőnk.
Lisztezett nyújtólapra kiborítjuk, elfelezzük, a másik felét visszatesszük kelni.
A tésztát kinyújtjuk kb fél centi vastagra, elosztjuk kb 7*7 cm-es négyzetekre és mindegyik tésztadarabra rakunk lekvárt.
A tésztát gombóccá formáljuk és meghempergetjük a réteslisztben. Hagyjuk még legalább 5 percig kelni.
Ezalatt egy edényben vizet teszünk főni, kb az edény feléig, rátesszük a pároló betétet.
Amikor a víz felforrt, a betétre rakunk 4 gombócot, kissé távolabb egymástól és letakarjuk egy másik edénnyel. 7-8 percig pároljuk.
Ha konyharuhára tesszük a gombócokat, nem ragadnak rá.
A kész gőzgombócokat meglocsolhatjuk olvasztott vajjal, megszórhatjuk darált mákkal, porcukros kakaóporral vagy darált dióval.
Kitűnőek másnap is, elég letakarva megmelegíteni a mikróban vagy le is fagyaszthatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »