Gőzgombóc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Az élesztő felfuttatásához:
- 1 kocka élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 ek kristálycukor
A tésztához:
- 1 kg rétesliszt
- fél liter tej
- 125 g vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 3 ek kristálycukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- keményebb lekvár vagy dzsem, lehet mogyorókrém is
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Beleteszünk 1 teáskanálnyi lisztet is, amit az 1 kg réteslisztből veszünk el. Letakarjuk fedővel és 10 percig hagyjuk állni.
A vajat felolvasztjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejet, a tojást, az olvasztott vajat, a csipetnyi sót és a cukrot. Lágy tésztát kapunk, de ennek ilyennek kell lennie.
Finoman megszórjuk liszttel és 90 percig kelesztjük. Elég a 45 perc is, ha nagyon friss az élesztőnk.
Lisztezett nyújtólapra kiborítjuk, elfelezzük, a másik felét visszatesszük kelni.
A tésztát kinyújtjuk kb fél centi vastagra, elosztjuk kb 7*7 cm-es négyzetekre és mindegyik tésztadarabra rakunk lekvárt.
A tésztát gombóccá formáljuk és meghempergetjük a réteslisztben. Hagyjuk még legalább 5 percig kelni.
Ezalatt egy edényben vizet teszünk főni, kb az edény feléig, rátesszük a pároló betétet.
Amikor a víz felforrt, a betétre rakunk 4 gombócot, kissé távolabb egymástól és letakarjuk egy másik edénnyel. 7-8 percig pároljuk.
Ha konyharuhára tesszük a gombócokat, nem ragadnak rá.
A kész gőzgombócokat meglocsolhatjuk olvasztott vajjal, megszórhatjuk darált mákkal, porcukros kakaóporral vagy darált dióval.
Kitűnőek másnap is, elég letakarva megmelegíteni a mikróban vagy le is fagyaszthatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »









