Gesztenyés-csokis babka recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 45 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 1 mk só
- 3 ek porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kb 2 dl langyos tej
Gesztenyés töltelék:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 2-3 ek tejszín
- 2 ek rum
Csokoládés töltelék:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg lágy vaj
- 2 ek porcukor
- 1 ek kakaópor
- 1 narancs reszelt héja
Szirup:
- 2 ek cukor
- fél narancs leve
- 50 ml víz
Elkészítése:
A tésztához 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, azután a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és a vajat, majd elkezdjük összeállítani, kis adagokban hozzáöntve a tejet.
Az egészet lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A kiengedett gesztenyét krumplinyomón áttörjük, majd krémesre keverjük a rummal és a tejszínnel.
A csokoládés töltelékhez a vajat összekeverjük a porcukorral és a kakaóporral. A csokoládét apró darabokra vágjuk.
A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán mindkét részt kb 30*40 cm-es nagyságúra nyújtjuk.
Az egyik tésztarészre rákenjük a gesztenyemasszát, azután a hosszabbik oldala mentén feltekerjük, mint a bejglit. A másik tésztarészre rákenjük a vajas kakaós krémet, rászórjuk a csokidarabkákat és ráreszeljük a narancshéjat, ezt is feltekerjük.
5. A két rúd közepét, úgy 3/4-ed részig egy éles késsel bevágjuk, majd a két rudat egymás mellé tesszük, a végét összecsípjük és összefonjuk úgy, hogy a vágott rész mindig felül legyen. A fonat két végét a tészta alá hajtjuk és egy sütőpapírral bélelt formába (kb 14*30 cm) helyezzük.
Letakarva 30 percig kelesztjük, majd 180 °C-on kb 30 perc alatt megsütjük.
A narancslevét a cukorral és a vízzel szirupos állagúra forraljuk, majd a kalácsot a sütőből kivéve, azonnal meglocsoljuk vele.