Gesztenyés-csokis babka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 mk só
  • 3 ek porcukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • kb 2 dl langyos tej

Gesztenyés töltelék:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 2-3 ek tejszín
  • 2 ek rum

Csokoládés töltelék:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg lágy vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 ek kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja

Szirup:

  • 2 ek cukor
  • fél narancs leve
  • 50 ml víz

Elkészítése:

A tésztához 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, azután a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és a vajat, majd elkezdjük összeállítani, kis adagokban hozzáöntve a tejet.

Az egészet lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A kiengedett gesztenyét krumplinyomón áttörjük, majd krémesre keverjük a rummal és a tejszínnel.

A csokoládés töltelékhez a vajat összekeverjük a porcukorral és a kakaóporral. A csokoládét apró darabokra vágjuk.

A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán mindkét részt kb 30*40 cm-es nagyságúra nyújtjuk.

Az egyik tésztarészre rákenjük a gesztenyemasszát, azután a hosszabbik oldala mentén feltekerjük, mint a bejglit. A másik tésztarészre rákenjük a vajas kakaós krémet, rászórjuk a csokidarabkákat és ráreszeljük a narancshéjat, ezt is feltekerjük.

5. A két rúd közepét, úgy 3/4-ed részig egy éles késsel bevágjuk, majd a két rudat egymás mellé tesszük, a végét összecsípjük és összefonjuk úgy, hogy a vágott rész mindig felül legyen. A fonat két végét a tészta alá hajtjuk és egy sütőpapírral bélelt formába (kb 14*30 cm) helyezzük.

Letakarva 30 percig kelesztjük, majd 180 °C-on kb 30 perc alatt megsütjük.

A narancslevét a cukorral és a vízzel szirupos állagúra forraljuk, majd a kalácsot a sütőből kivéve, azonnal meglocsoljuk vele.