Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fonottka recept

Fonottka
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg finomliszt
    • csipet só
    • 5 dkg porcukor
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg vaj

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • cukor

    Elkészítése:

    Tészta:

    A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral és felfuttatjuk benne az élesztőt.

    A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk a cukrot, tojást, puha vajat és az élesztős tejet. Összegyúrjuk az egészet és kb 10 percig dagasztjuk. A tészta állagát tudjuk még plusz liszt vagy tej hozzáadásával állítani (a liszt minőségétől függően). A kész tésztának simának, puhának és a kezünktől elválónak kell lennie. A dagasztást végezhetjük géppel vagy kézzel is.

    Letakarva, langyos helyen kb 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.

    Formázás:

    A megkelt tésztát nyújtólapra tesszük és kissé átgyúrjuk. 8-10 darabra osztjuk attól függően, mekkora péksüteményeket szeretnénk. Gömbölyítjük a tésztákat, majd letakarjuk.

    Az egyik gomócot magunk elé tesszük és kb 20*15 cm nagyságú, vékony téglalap alakra nyújtjuk. A téglalapot 6 egyenlő csíkra vágjuk fel és a csíkokat egymás tetejére tesszük. Hosszában, a tészta közepébe mélyen belenyomunk egy hurkapálcát (vagy a kés fokát), hogy oldalt a tésztarétegek kissé szétváljanak, majd egy éles késsel a tészta közepén, hosszában elvágjuk.

    Mindkét tésztarészt a vágott felével ráfordítjuk a deszkára, a végeit jól összecsípjük és hosszában kissé megnyújtjuk. Ezután X alakban egymásra fektetjük a tésztákat (az a felük legyen felül, ahol a rétegek szétválnak) és kétszer megcsavarjuk. Oldalt összecsípjük a tészták szélét és aláhajtjuk.

    Kelesztés, sütés:

    A megformázott kalácsokat tepsire tesszük és letakarva kelesztjük újabb 15-20 percig.

    Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütéssel. Ha szeretnénk, akkor tehetünk a sütő aljába egy kis edényben vizet. A gőztől a tészta sokkal levegősebb, lazább szerkezetű lesz.

    A megkelt kalácsok tetejét lekenjük felvert tojással, majd cukorral megszórjuk. Betoljuk a forró sütőbe, majd kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Tipp:

    Ha szeretnétek, tehettek a tésztába több cukrot, valamint vaníliás és citrom reszelt héját is.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek