Hozzávalók:
Tészta:
Tetejére:
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk a cukrot, tojást, puha vajat és az élesztős tejet. Összegyúrjuk az egészet és kb 10 percig dagasztjuk. A tészta állagát tudjuk még plusz liszt vagy tej hozzáadásával állítani (a liszt minőségétől függően). A kész tésztának simának, puhának és a kezünktől elválónak kell lennie. A dagasztást végezhetjük géppel vagy kézzel is.
Letakarva, langyos helyen kb 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtólapra tesszük és kissé átgyúrjuk. 8-10 darabra osztjuk attól függően, mekkora péksüteményeket szeretnénk. Gömbölyítjük a tésztákat, majd letakarjuk.
Az egyik gomócot magunk elé tesszük és kb 20*15 cm nagyságú, vékony téglalap alakra nyújtjuk. A téglalapot 6 egyenlő csíkra vágjuk fel és a csíkokat egymás tetejére tesszük. Hosszában, a tészta közepébe mélyen belenyomunk egy hurkapálcát (vagy a kés fokát), hogy oldalt a tésztarétegek kissé szétváljanak, majd egy éles késsel a tészta közepén, hosszában elvágjuk.
Mindkét tésztarészt a vágott felével ráfordítjuk a deszkára, a végeit jól összecsípjük és hosszában kissé megnyújtjuk. Ezután X alakban egymásra fektetjük a tésztákat (az a felük legyen felül, ahol a rétegek szétválnak) és kétszer megcsavarjuk. Oldalt összecsípjük a tészták szélét és aláhajtjuk.
A megformázott kalácsokat tepsire tesszük és letakarva kelesztjük újabb 15-20 percig.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütéssel. Ha szeretnénk, akkor tehetünk a sütő aljába egy kis edényben vizet. A gőztől a tészta sokkal levegősebb, lazább szerkezetű lesz.
A megkelt kalácsok tetejét lekenjük felvert tojással, majd cukorral megszórjuk. Betoljuk a forró sütőbe, majd kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha szeretnétek, tehettek a tésztába több cukrot, valamint vaníliás és citrom reszelt héját is.