Sós fonott kalács recept

Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 2 dkg libazsír (vagy bármilyen másfajta zsír)
- 2 mk só
- fél cs instant élesztő
- 2 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A tejet a cukorral nem túl forróra melegítem, majd elkeverem benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetem, ezalatt az élesztő felfut.
A lisztet, a sót, a zsírt és a tojást kissé eldolgozom. Így egyetlen hozzávaló sem marad túl hideg és az élesztő sem érintkezik közvetlenül a sóval, meggátolva azáltal a kelési folyamatot. A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz öntöm, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztom a tésztát. Akkor lesz egész biztosan tökéletes a kalácsunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljáról is eltűnik a “ragacs”.
A tészta tetejét picit meglisztezem, majd egy konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen pihentetem.
Ezután lisztezett felületre borítom és nagyjából téglalap alakúra formázom, hogy felvágva hat, közel azonos méretű darabot kapjak. Ezeket a darabokat megközelítőleg egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengerekre sodrom. A szálak felszíne legyen lisztes, különben fonásnál összeragadnak! Fenti végeiket összecsípem, először hármat-hármat, majd a két hármast, picit vizet, mint egyfajta ragasztót használva.
Összefonom, majd a fonatot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tetejét langyos tejjel megkenem.
180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt pirosra sütöm. Ha idő közben azt látom, hogy túlzottan barnulna, alufóliával letakarva sütöm tovább.
Kenyeret helyettesítve sonkával, szalámival, kolbásszal, tormakrémmel, bármilyen egyéb sós finomsággal fogyaszthatjuk.
Több napig lágy, puha marad!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »