Sós fonott kalács recept

Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 2 dkg libazsír (vagy bármilyen másfajta zsír)
- 2 mk só
- fél cs instant élesztő
- 2 dl tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A tejet a cukorral nem túl forróra melegítem, majd elkeverem benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetem, ezalatt az élesztő felfut.
A lisztet, a sót, a zsírt és a tojást kissé eldolgozom. Így egyetlen hozzávaló sem marad túl hideg és az élesztő sem érintkezik közvetlenül a sóval, meggátolva azáltal a kelési folyamatot. A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz öntöm, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztom a tésztát. Akkor lesz egész biztosan tökéletes a kalácsunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljáról is eltűnik a “ragacs”.
A tészta tetejét picit meglisztezem, majd egy konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen pihentetem.
Ezután lisztezett felületre borítom és nagyjából téglalap alakúra formázom, hogy felvágva hat, közel azonos méretű darabot kapjak. Ezeket a darabokat megközelítőleg egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengerekre sodrom. A szálak felszíne legyen lisztes, különben fonásnál összeragadnak! Fenti végeiket összecsípem, először hármat-hármat, majd a két hármast, picit vizet, mint egyfajta ragasztót használva.
Összefonom, majd a fonatot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tetejét langyos tejjel megkenem.
180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt pirosra sütöm. Ha idő közben azt látom, hogy túlzottan barnulna, alufóliával letakarva sütöm tovább.
Kenyeret helyettesítve sonkával, szalámival, kolbásszal, tormakrémmel, bármilyen egyéb sós finomsággal fogyaszthatjuk.
Több napig lágy, puha marad!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »