Fonott kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 5 dkg élesztő
- 8 csapott evőkanál cukor
- 10 dkg puha margarin
- 6 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 2 kávéskanál vanília őrlemény
Tetejére:
- kb 5 dkg olvasztott, visszíhűtött margarin
Elkészítése:
Az élesztőt a meglangyosított tejben (amihez egy csipet cukrot is adtunk) felfuttatjuk.
A lisztet átszitálva egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és összedolgozzuk és dagasztjuk kb 10 percig.
Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk és 8 közel azonos darabra vágjuk. A darabokat egyenként 3-3 részre osztjuk. Kisodorjuk a tenyerünkkel, majd az egyik végét összecsípjük és a szokásos módon összefonjuk.
A kész fonatot tepsire tesszük és a többi tésztával is így járunk el.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Közben a kalácsokat lekenjük az olvasztott margarinnal, majd kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón újra átkenjük olvasztott margarinnal. Így szép fényes, puha lesz a kalács.