Fonott kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 8 csapott evőkanál cukor
  • 10 dkg puha margarin
  • 6 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 kávéskanál vanília őrlemény

Tetejére:

  • kb 5 dkg olvasztott, visszíhűtött margarin

Elkészítése:

Az élesztőt a meglangyosított tejben (amihez egy csipet cukrot is adtunk) felfuttatjuk.

A lisztet átszitálva egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és összedolgozzuk és dagasztjuk kb 10 percig.

Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.

A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk és 8 közel azonos darabra vágjuk. A darabokat egyenként 3-3 részre osztjuk. Kisodorjuk a tenyerünkkel, majd az egyik végét összecsípjük és a szokásos módon összefonjuk.

A kész fonatot tepsire tesszük és a többi tésztával is így járunk el.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Közben a kalácsokat lekenjük az olvasztott margarinnal, majd kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón újra átkenjük olvasztott margarinnal. Így szép fényes, puha lesz a kalács.