Finom kalács recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Az élesztőt 1 ek liszttel és 1 ek cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A mazsolát rumba áztatjuk. A zsír felolvasztjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, a cukorral, a tojással, a maradék tejjel, a felfuttatott élesztővel, a citrommal, a rumba áztatott mazsolával és a vaníliás cukorral.
Kézzel összegyúrjuk, ne ijedjünk meg, ha egy kicsit lágy lesz a tészta. Gyúrás közben lassan hozzáadjuk az olvasztott zsírt és ha még ezután is lágynak gondoljuk a tésztát, akkor tehetünk hozzá még lisztet.
Letakarjuk, majd meleg helyen 40-50 percig kelesztjük. (Ez nem fog olyan magasra kelni, mint más élesztős tészta)
Ha megkelt 12 részre osztjuk a tésztát, majd óvatos mozdulatokkal kb. 30 cm-es rudakat sodrunk belőle.
Sütőpapírral bélelünk egy 24 cm-es tortaformát, majd 3 rúdból fonást készítünk és belefektetjük félkör alakban. Ezt megismételjük és így lesz egy teljes körünk.
Megkenjük tojássárgájával, majd meleg helyre tesszük egy újabb fél órára.
Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.
Ugyanígy járunk el a másik 6 rúddal is. Amikor már negyed órája sül az első adag, akkor kezdünk hozzá a másodiknak, így nem fog túlkelni a tésztánk.