Finom kalács recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Az élesztőt 1 ek liszttel és 1 ek cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A mazsolát rumba áztatjuk. A zsír felolvasztjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, a cukorral, a tojással, a maradék tejjel, a felfuttatott élesztővel, a citrommal, a rumba áztatott mazsolával és a vaníliás cukorral.
Kézzel összegyúrjuk, ne ijedjünk meg, ha egy kicsit lágy lesz a tészta. Gyúrás közben lassan hozzáadjuk az olvasztott zsírt és ha még ezután is lágynak gondoljuk a tésztát, akkor tehetünk hozzá még lisztet.
Letakarjuk, majd meleg helyen 40-50 percig kelesztjük. (Ez nem fog olyan magasra kelni, mint más élesztős tészta)
Ha megkelt 12 részre osztjuk a tésztát, majd óvatos mozdulatokkal kb. 30 cm-es rudakat sodrunk belőle.
Sütőpapírral bélelünk egy 24 cm-es tortaformát, majd 3 rúdból fonást készítünk és belefektetjük félkör alakban. Ezt megismételjük és így lesz egy teljes körünk.
Megkenjük tojássárgájával, majd meleg helyre tesszük egy újabb fél órára.
Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.
Ugyanígy járunk el a másik 6 rúddal is. Amikor már negyed órája sül az első adag, akkor kezdünk hozzá a másodiknak, így nem fog túlkelni a tésztánk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »









