Teljes kiőrlésű, töltött berlini fánk recept
Hozzávalók:
Fánk:
- 150 g finomliszt
- 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 30 g friss élesztő
- 170 ml tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 40 g cukornak megfelelő édesítő
- 60 g puha vaj
- negyed kezeletlen citrom héja
- csipet só
- 45 ml rum
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- 100 g mascarpone
- 100 g cukromentes mogyorókrém
- lekvár, ha nem szeretnénk mogyorókrémeset
Elkészítése:
A dagasztótálba mérjük a búza finomlisztet, hozzáadjuk az édesítőt, meglangyosított tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, majd lefedve pihentetjük kb 30 percig.
A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a maradék lisztet, egész tojásokat, tojássárgákat, csipet sót, puha vajat és elkezdjük összeállítani a tésztát, majd kb 15 percig dagasztjuk.
A kész tésztát langyos helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtótáblára tesszük, kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vatagra nyújtjuk és egy kisebb pohárra vagy pogácsa szagattóval kiszúrjuk.
A fánkokat letarva kelesztjük kb 30 percig. Közben a leeső részeket újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
Az olajat felmelegítjük és a fánkokat megsütjük úgy, hogy az alsó felük került fölülre az olajba. Fedővel letarjuk, majd amikor máe pirosak, akkor levesszük a fedőt és megfordítjuk a fánkokat, majd már fedő nélkül sütjük pirosra.
Papírtörlőre szedjük és leitatjuk a fánkokról az olajat.
Amíg hűlnek a fánkok, addig a mascarponét kikeverjük a mogyorókrémmel, vagy ha lekvárosat szeretnénk, akkor azt is átkeverjük, majd habzsákba szedjük és a végén kicsi lyukat vágunk.
A kihűlt fánkokba egy fakanál nyelével óvatosan lyukat fúrunk, majd a habzsákkal betöltjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »










