Teljes kiőrlésű, töltött berlini fánk recept

Hozzávalók:
Fánk:
- 150 g finomliszt
- 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 30 g friss élesztő
- 170 ml tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 40 g cukornak megfelelő édesítő
- 60 g puha vaj
- negyed kezeletlen citrom héja
- csipet só
- 45 ml rum
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- 100 g mascarpone
- 100 g cukromentes mogyorókrém
- lekvár, ha nem szeretnénk mogyorókrémeset
Elkészítése:
A dagasztótálba mérjük a búza finomlisztet, hozzáadjuk az édesítőt, meglangyosított tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, majd lefedve pihentetjük kb 30 percig.
A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a maradék lisztet, egész tojásokat, tojássárgákat, csipet sót, puha vajat és elkezdjük összeállítani a tésztát, majd kb 15 percig dagasztjuk.
A kész tésztát langyos helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtótáblára tesszük, kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vatagra nyújtjuk és egy kisebb pohárra vagy pogácsa szagattóval kiszúrjuk.
A fánkokat letarva kelesztjük kb 30 percig. Közben a leeső részeket újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
Az olajat felmelegítjük és a fánkokat megsütjük úgy, hogy az alsó felük került fölülre az olajba. Fedővel letarjuk, majd amikor máe pirosak, akkor levesszük a fedőt és megfordítjuk a fánkokat, majd már fedő nélkül sütjük pirosra.
Papírtörlőre szedjük és leitatjuk a fánkokról az olajat.
Amíg hűlnek a fánkok, addig a mascarponét kikeverjük a mogyorókrémmel, vagy ha lekvárosat szeretnénk, akkor azt is átkeverjük, majd habzsákba szedjük és a végén kicsi lyukat vágunk.
A kihűlt fánkokba egy fakanál nyelével óvatosan lyukat fúrunk, majd a habzsákkal betöltjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »