Szalagos fánk recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg finomliszt
- 3,5 dkg élesztő
- kb 2,5 dl langyos tej
- 4 ek cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 0,5 dl rum
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 8 dkg olvasztott vaj
- sütéshez olaj
Tálaláshoz:
- lekvár és porcukor
Elkészítése:
Felfuttatom az élesztőt kevés langyos, cukros tejben.
A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.
Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom.
Kézzel jó ujjnyi vastagra lapogatom a tésztát. Kiszaggatom fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarom az egészet és fél órát kelesztem.
Olajat melegítek egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjammal benyomom a közepüket.
Fedővel letakarva kb másfél percig sütöm, majd megfordítom és fedő nélkül is másfél percig sütöm.
Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad. Ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni.
Papírtörlőre szedem, majd langyosan megszórom porcukorral és megtöltöm lekvárral.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »