Hozzávalók:
Tészta:
Tálaláshoz:
Elkészítése:
Felfuttatom az élesztőt kevés langyos, cukros tejben.
A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.
Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom.
Kézzel jó ujjnyi vastagra lapogatom a tésztát. Kiszaggatom fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarom az egészet és fél órát kelesztem.
Olajat melegítek egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjammal benyomom a közepüket.
Fedővel letakarva kb másfél percig sütöm, majd megfordítom és fedő nélkül is másfél percig sütöm.
Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad. Ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni.
Papírtörlőre szedem, majd langyosan megszórom porcukorral és megtöltöm lekvárral.