Papanasi recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Fánk:
- 50 dkg zsíros tehéntúró
- 10 dkg kristálycukor
- fél üveg vaníliaaroma
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg finomliszt
- fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
Sütéshez:
- 5-6 dl olaj
Tálaláshoz:
- tejföl (ha valaki szeretne kevés porcukrot keverhet a tejfölbe)
- áfonya lekvár
- fahéjas porcukor
Elkészítése:
A citromlében elkeverjük a szódabikarbónát. Ne lepődjünk meg, pezsegni fog.
Egy tálba tesszük a túrót, sót, cukrot, aromát, a tojásokat, és a citrom héját, majd a citromlében elkevert szódabikarbónát is. Robotgéppel jól kikeverjük a masszát.
Ekkor hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk. Lágy lesz a massza, kissé ragad, de nem baj, ilyennek kell lennie.
10 percig pihentetjük a tésztát.
Lisztezett kézzel a masszából tojásnyi golyókat formázunk. Mindegyik mellé készítünk egy kisebbet is.
Az olajat felforrósítjuk. Lisztes kézzel a nagyobb golyók közepét ujjal benyomjuk, kissé kitágítjuk a lyukat, majd közepes lángon megsütjük a fánkokat és a golyókat aranybarnára.
Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk az olajat.
A kész fánkokat meglocsoljuk tejföllel és lekvárral, majd egy kisebb golyót ráteszünk.
Fahéjas porcukorral még megszórhatjuk.