Papanasi

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Fánk:

  • 50 dkg zsíros tehéntúró
  • 10 dkg kristálycukor
  • fél üveg vaníliaaroma
  • 2 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só

Sütéshez:

  • 5-6 dl olaj

Tálaláshoz:

  • tejföl (ha valaki szeretne kevés porcukrot keverhet a tejfölbe)
  • áfonya lekvár
  • fahéjas porcukor

Elkészítése:

A citromlében elkeverjük a szódabikarbónát. Ne lepődjünk meg, pezsegni fog.

Egy tálba tesszük a túrót, sót, cukrot, aromát, a tojásokat, és a citrom héját, majd a citromlében elkevert szódabikarbónát is. Robotgéppel jól kikeverjük a masszát.

Ekkor hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk. Lágy lesz a massza, kissé ragad, de nem baj, ilyennek kell lennie.

10 percig pihentetjük a tésztát.

Lisztezett kézzel a masszából tojásnyi golyókat formázunk. Mindegyik mellé készítünk egy kisebbet is.

Az olajat felforrósítjuk. Lisztes kézzel a nagyobb golyók közepét ujjal benyomjuk, kissé kitágítjuk a lyukat, majd közepes lángon megsütjük a fánkokat és a golyókat aranybarnára.

Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk az olajat.

A kész fánkokat meglocsoljuk tejföllel és lekvárral, majd egy kisebb golyót ráteszünk.

Fahéjas porcukorral még megszórhatjuk.