Klasszikus farsangi fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek rum
- csipet só
- 3-3,5 dl tej
Sütéshez:
- bő olaj vagy másmilyen zsiradék
Elkészítése:
3 dl tejet meglangyosítunk. Az edénybe mérjük a porcukort amiben majd dagasztjuk a tésztát. Beleöntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért liszből 2 evőkanálnyit beleszórunk és jól elkeverjük az egészet. Letakarva pihentetjük kb 15 percig.
A maradék lisztben elekeverjük a sót.
Amikor az élesztő felfutott, akkor a többi hozzávalót az edénybe téve jól kidolgozzuk a tésztát. Kissé lágy tésztának kell lennie a végén, de hólyagosnak, alaposan kidolgozottnak.
Liszttel meghintjük a tésztát és letakarva kelesztjük a duplájára langyos helyen.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat letakarva kelesztjük még kb 10 percig. A lehullott darabokat újra összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, szaggatjuk és kelesztjük.
Közben olajat melegítünk egy nagyobb edényben, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró! A fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, majd a lyukas felével lefelé a zsiradékba tesszük. Fedővel lefedjük. Amikor szép aranybarnára sült, akkor levesszük róla a fedőt és a másik felét már fedő nélkül sütjük pirosra.
Papírtörlőre szedjük és megvárjuk, amíg a felesleges olajat felszívja.
Még melegen tálaljuk lekvárral és porcukorral.