Klasszikus farsangi fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek rum
  • csipet só
  • 3-3,5 dl tej

Sütéshez:

  • bő olaj vagy másmilyen zsiradék

Elkészítése:

3 dl tejet meglangyosítunk. Az edénybe mérjük a porcukort amiben majd dagasztjuk a tésztát. Beleöntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért liszből 2 evőkanálnyit beleszórunk és jól elkeverjük az egészet. Letakarva pihentetjük kb 15 percig.

A maradék lisztben elekeverjük a sót.

Amikor az élesztő felfutott, akkor a többi hozzávalót az edénybe téve jól kidolgozzuk a tésztát. Kissé lágy tésztának kell lennie a végén, de hólyagosnak, alaposan kidolgozottnak.

Liszttel meghintjük a tésztát és letakarva kelesztjük a duplájára langyos helyen.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat letakarva kelesztjük még kb 10 percig. A lehullott darabokat újra összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, szaggatjuk és kelesztjük.

Közben olajat melegítünk egy nagyobb edényben, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró! A fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, majd a lyukas felével lefelé a zsiradékba tesszük. Fedővel lefedjük. Amikor szép aranybarnára sült, akkor levesszük róla a fedőt és a másik felét már fedő nélkül sütjük pirosra.

Papírtörlőre szedjük és megvárjuk, amíg a felesleges olajat felszívja.

Még melegen tálaljuk lekvárral és porcukorral.