Gluténmentes fánk recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g gluténmentes liszt (all purpose)
- 250 ml tej
- 100 g kristálycukor
- 60 ml olvasztott margarin
- 3 tk vaníliaaroma
- 3 tk instant élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 sárgája
- 1 tk őrölt kardamom
- 1 tk só
- fél tk sütőpor
Máz:
- 100 g porcukor
- pár csepp víz
- tetszőleges színű ételfesték
- tetszőleges szórócukor
Elkészítése:
A langyos tejet elkeverjük az élesztővel és egy ek cukorral, hagyjuk pár perc alatt meleg helyen lefedve kicsit felfutni.
A többi hozzávalót összekeverjük, majd apránként hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és addig dagasztjuk, míg veszít a ragacsosságából és formázható nem lesz (kb 5-10 perc).
Mentes liszttel hintett nyújtódeszkára helyezzük a tésztát és jó alaposan átgyúrjuk rajta, majd 2 cm vastagra nyújtjuk.
Egy nagyobb kör alakú sütemény kiszúróval köröket szaggatunk ki belőle, egy kicsivel pedig még egy lyukat vágunk ki belőlük, így kapjuk meg a szép lyukas fánk formáinkat.
Letakarjuk őket és 45 percig meleg helyen szépen megkelesztjük.
Olajat hevítünk (6 fokozatos sütőlapon először 6-ra vesszük, majd ha elég forró az olaj, sütés előtt visszavesszük 3-asra) és hármasával kisütjük benne a fánkokat. Először egyik oldalukat fedő alatt 1 percig, majd átfordítjuk őket és a másik felüket is 1 percig.
Papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk őket.
A mázhoz pár ek porcukrot pár csepp ételfestékkel és vízzel félsűrű állagúra keverünk. Egy sütőrácsot a mosogató fölé helyezzük, rátesszük a fánkokat és kanállal eloszlatjuk a tetejükön a mázat.
Ha szórócukrot is szeretnénk a tetejére tenni, még akkor szórjuk rá, mielőtt megszárad a tetején a máz!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »