Gluténmentes fánk recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 500 g gluténmentes liszt (all purpose)
- 250 ml tej
- 100 g kristálycukor
- 60 ml olvasztott margarin
- 3 tk vaníliaaroma
- 3 tk instant élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 sárgája - 1 tk őrölt kardamom
- 1 tk só
- fél tk sütőpor
Máz:
- 100 g porcukor
- pár csepp víz
- tetszőleges színű ételfesték
- tetszőleges szórócukor
Elkészítése:
A langyos tejet elkeverjük az élesztővel és egy ek cukorral, hagyjuk pár perc alatt meleg helyen lefedve kicsit felfutni.
A többi hozzávalót összekeverjük, majd apránként hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és addig dagasztjuk, míg veszít a ragacsosságából és formázható nem lesz (kb 5-10 perc).
Mentes liszttel hintett nyújtódeszkára helyezzük a tésztát és jó alaposan átgyúrjuk rajta, majd 2 cm vastagra nyújtjuk.
Egy nagyobb kör alakú sütemény kiszúróval köröket szaggatunk ki belőle, egy kicsivel pedig még egy lyukat vágunk ki belőlük, így kapjuk meg a szép lyukas fánk formáinkat.
Letakarjuk őket és 45 percig meleg helyen szépen megkelesztjük.
Olajat hevítünk (6 fokozatos sütőlapon először 6-ra vesszük, majd ha elég forró az olaj, sütés előtt visszavesszük 3-asra) és hármasával kisütjük benne a fánkokat. Először egyik oldalukat fedő alatt 1 percig, majd átfordítjuk őket és a másik felüket is 1 percig.
Papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk őket.
A mázhoz pár ek porcukrot pár csepp ételfestékkel és vízzel félsűrű állagúra keverünk. Egy sütőrácsot a mosogató fölé helyezzük, rátesszük a fánkokat és kanállal eloszlatjuk a tetejükön a mázat.
Ha szórócukrot is szeretnénk a tetejére tenni, még akkor szórjuk rá, mielőtt megszárad a tetején a máz!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »










